Spring naar de content

De acht beste series van 2012

Zeggen dat lijstjes in december een cliché zijn, is een cliché. Daarom nu: lijstjes! Na de zeven grootste flops van het afgelopen jaar, nu de focus op wat wél is geslaagd. De acht meest succesvolle series van 2012.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sanne Rooseboom

Breaking Bad (seizoen 5)
Ook 2012 was ie weer sterk, de serie over de nog altijd grimmiger wordende Walt en zijn florerende Meth-zaakjes. Zijn huwelijk gaat achteruit maar carrière-technisch gaat het best goed, zeker na een succesvolle moord. Dit seizoen is het laatste van de serie, die is opgedeeld in twee delen. De eerste acht afleveringen kwamen dit jaar uit, de volgde acht in de zomer van 2013. Ja, natuurlijk zijn dat dan eigenlijk twee aparte seizoenen, maar goed, het héét niet zo. En misschien is het ook wel niet het laatste seizoen, liet Walts vertolker Bryan Cranston alweer doorschemeren. Hier bij The Colbert Rapport een ingewikkeld maar aangenaam stukje persiflage. De mannen van Dowton Abbey (ook een redelijke hit dit jaar) die scènes naspelen uit Breaking Bad omdat Michelle Obama eerder series in handen krijgt dan meneer Colbert zelf.

Mad Men (seizoen 5)
De reclamemannen en vrouwen van Madison Avenue zitten middenin de jaren zestig. Er wordt een zwarte secretaresse aangenomen, scheiden is niet raar meer, reclame voor auto’s is belangrijker dan ooit en de jurken en vloerkleden worden kleuriger. Don Draper, in serie 1 nog een mysterie verpakt in een enigma opgesloten in een doos, is inmiddels best een leuke, open man, getrouwd met de multi-getalenteerde Megan. Joanie is na haar bevalling alleen maar voluptueuzer geworden en nog steeds drop dead georgeous, Peggy is inmiddels een relaxte vrouw met een leuke vriend en mannetje Pete Campbell blijft  irritant. Al met al bleek Mad Men 5 het wachten waard; genoeg herkenning, genoeg verandering en alles nog altijd Zo Vreselijk Mooi.

Penoza (seizoen 2)
Het was even wachten voor de fans, maar Penoza is er weer. Irwan wordt vader, zijn eigen vader is erg ziek, Carmen probeert haar nieuwe liefde John af te schermen van alle duistere zaakjes. Ook mensen die normaal wat sceptisch tegenover Nederlandse series staan (omdat de acteurs bijvoorbeeld allemaal Nederlands spreken) lijken positief over deze sterke serie vol nedermaffiale spanning. In het verre buitenland vinden ze Carmen en haar posse ook wat. De Vlaamse VRT begon de serie dit jaar uit te zenden, de Polen werken aan een remake en ook in de VS willen ze de serie opnemen, onder de naam Red Widow. Wij Hollanders kunnen in het najaar van 2013 seizoen 3 verwachten.

The Killing (seizoen 3)
Een mysterieuze dode zeeman, de economische crisis, banken, politici, samen schijnt het weer een hele knappe en spannende serie te zijn. Schijnt, ik heb het van vrienden die reikhalzend uitkeken naar meer Killing, die intens gelukkig zijn met het resultaat en aandrongen op de aanwezigheid van de Deens detective in dit lijstje. Zelf heb ik het geduld niet meer om naar al die tegenstand te kijken die de stoïcijnse Lund tegenkomt. Voor realistische ellende heb ik mijn eigen leven, een serie kijk je toch met een mild escapistische verwachting.

Game of Thrones (seizoen 2)
En in die behoefte voorziet Game of Thrones uitstekend. Winter is nog steeds coming dit seizoen, en de strijdende families hebben nog steeds niet door dat het echte gevaar áchter die muur zit. Het dappere Game Of Thrones vermoorde haar eigen hoofdrolspeler aan het eind van het eerste seizoen, maar komt de klap enigszins boven. Als Ned Stark dood kan, dan kan iedereen dat en dus weet je niet wat je kunt verwachten te midden van de veldslagen, de kastelen en het overschot aan troonopvolgers. De fantasy die soms afleveringen lang geen rol speelt, komt in seizoen twee wat bombastischer aan bod. De draken en dromen kunnen nog, maar de zwarte magie van onze eigen Carice gaat jammer genoeg te ver. Desalniettemin weer een heerlijk seizoen om naar te kijken.

Moeder Ik Wil Bij De Revue
Het leek iets oubolligs. Ik bedoel, omroep Max, een serie over die vermaledijde jaren vijftig waar CDA-ers altijd zo naar terugverlangen maar de rest van ons niks mee heeft en dan ook nog mensen die tussen het normale acteren door liedjes zingen, wat in principe een diabolisch gegeven is. Maar het was best leuk. Aandoenlijk, mooi gemaakt, barstensvol goede Hollandsche acteurs en maar liefst 1,9 miljoen kijkers voor de laatste aflevering. Die ook echt de laatste aflevering was want er komt geen vervolg.

Boardwalk Empire (seizoen 3)
Steve Buscemi speelt de corrupte en machtige politicus Enoch Thompson in Atlantic City van de jaren twintig in deze serie waar praktisch iedereen vanaf dag één lyrisch over is. Een wereld waar politici volledig verstrengelt zijn met criminelen en iedereen bezig is met drank, wapens en drugs. Dit is de derde HBO serie in dit lijstje en net als Mad Men en Game of Thrones is het zo vreselijk mooi om naar te kijken. Of het nou gaat om de lampen op de donker houten bureaus gaat of de strikjes boven de geruite pakken. Natuurlijk, de wereld zal destijds niet volledig hebben bestaan uit vilten hoeden, lange jassen en overal omhoogkringelende rook, maar dat is niet erg. Net als Homeland en Breaking Bad is de serie genomineerd voor een Golden Globe.

Homeland (seizoen 1 en 2)
Een serie die bij de top flops staat én bij de successen. Dat komt omdat er twee series waren dit jaar (al begon deel 1 eind 2011) en omdat de kritiek belangrijk is, maar vele malen zachter klinkt dan de gefascineerde complimenten. Het is het verhaal van een Amerikaanse militair die wordt bevrijd uit een gevangenenkamp in Afghanistan en bij thuiskomst als held wordt ontvangen, terwijl een CIA-agente zijn verhaal niet gelooft en vermoedt dat hij voor Al Qaida werkt. Volgens sommige fans vliegt het verhaal inmiddels wat uit de bocht, maar dat betekent niet dat ook die fans geen aflevering missen. Qua Emmy’s was dit, samen met de komedie Modern Family, de grote winnaar; beide hoofdrolspelers (Damian Lewis als Nicholas Brody en Claire Danes als Carrie Mathison) kregen de hoofdprijs.

En dan nog twee komedies die daarom niet in het lijstje staan maar wel heel leuk zijn en een goed jaar hadden:

Veep
Een geslaagde nieuwkomer over de vicepresident van de Verenigde Staten. Geschreven door de zelfde man van de Britse politieke satire The Thick of it. Julia Louis-Dreyfus, Elaine uit Seinfeld, is de happige Veep die haar best doet om gewone mensen te ontmoeten en af en toe de president te zien. Ze kreeg er een Emmy voor en de show komt terug in 2013.

Modern Family 3 en 4
Deel drie en vier worden in Nederland nog niet uitgezonden, maar we noemen het toch maar even. Modern Family was de grote winnaar bij de Emmy’s dit jaar (supporting actor, supporting actress, best comedy series en best directing for comedy series). De serie blijft sterk, origineel en herkenbaar tegelijk.