Spring naar de content

Yen 21 procent goedkoper, maar nee: er is geen valuta-oorlog

Een tijdje terug schreef ik al over de dreigende valuta-oorlog die wereldwijd vorm begon te krijgen. Afgelopen week was het een agendapunt bij de G20, de bijeenkomst van de 20 grootste industrielanden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

De daar verzamelde wereldleiders beloofden elkaar plechtig dat ze niets zouden ondernemen om hun lokale betaalmiddel in waarde te laten afnemen om zo hun concurrentiekracht ten opzichte van andere landen te laten toenemen.

Hoog amusementsgehalte
Ik moet zeggen dat het amusementsgehalte als vanouds was. Wat ze plechtig beloofden niet te doen is namelijk al ruim een half jaar aan de gang. En met succes. Het sufferdje van de klas is de euro, die lijdt er het meeste onder. Terwijl Mario Draghi bezweert dat de koers van de euro ongeveer rond het langjarig gemiddelde schommelt, laat hij na te onderkennen hoe gevaarlijk dat voor het herstel in de Eurozone is.

Intussen is de euro ten opzichte van de dollar zo’n tien procent in waarde gestegen. En is de yen 21 procent in waarde gedaald ten opzichte van de euro. En 14 procent ten opzichte van dollar. De Chinezen houden hun munt intussen al jaren kunstmatig goedkoop, tot woede van de Amerikanen.

Direct na terugkeer van de G20 zette de Japanse premier er nog een tandje bij. Hij dreigde de wet op de Japanse Centrale Bank te laten aanpassen als deze, formeel onafhankelijke instantie, niet als de sodeju meer naar hem zou luisteren.

Autoprijzen zouden 20 procent kunnen dalen
Welk herstel er ook ooit in Europa zou kunnen optreden, het wordt ernstig gefrustreerd door aanmerkelijk goedkopere Chinese en nu ook Japanse en Amerikaanse spullen. Als Japanse auto’s, om maar een voorbeeld te noemen, ruim 20 procent in prijs kunnen dalen, dan kunt u zich wel voorstellen hoe dat aanbod door Europese consumenten zal worden gewaardeerd.

Zoals gezegd, volgens de G20 bestaat het probleem niet. Maar ik denk dat we binnen een jaar tegen flinke handelsoorlogen aankijken, resulterend in importheffingen en gespannen verhoudingen, internationaal. Nou ja, dat kan er ook nog wel bij.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook