Spring naar de content

Eigen financieringsmodel Rabobank onder druk

Het Financieele Dagblad bericht vandaag over zorgelijke ontwikkelingen bij de zogenaamde ledencertificaten die de bank uitgeeft voor de eigen financiering. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

De Rabobank is een coöperatie waarbij de lokale kantoren een grote, maar wel steeds minder wordende, beslissingsbevoegdheid hebben en een deel van de centrale taken bij het hoofdkantoor in Utrecht hebben belegd.

Geen aandelen maar ledencertificaten
Waar een beursgenoteerde onderneming aandelen kan uitgeven om het kapitaal uit te breiden, expansie te financieren of tegenvallers te compenseren, daar kan de Rabobank dat niet. Er zijn geen aandelen. Vanuit de coöperatieve gedachte kan elke klant ook lid worden en op die manier via een ledenraad meepraten over het beleid. Maar ook kan een lid meedoen in de financiering van de bank door de aankoop van ledencertificaten, een soort obligaties die een vaste rente geven en daarom voor nogal wat leden een prima belegging zijn. Of waren.

De discussie over verhoogde kapitaaleisen die aan alle banken worden gesteld zal u niet zijn ontgaan. Rabobank was altijd trots op zijn AAA-status die de grote kredietbeoordelaars de bank gaven. Die status is inmiddels verlaagd en dat heeft alles te maken met de ook voor de bank moeilijkere marktomstandigheden. Dat het bij de bank rommelt, daar schreef ik ook al eerder over.

Investering de Rabo niet zo goudgerand als het leek
Waar je aandelen op de beurs kunt verhandelen, geldt dat niet voor de Rabo-ledencertificaten. Daarvoor organiseert de bank maandelijks een eigen markt waar leden die willen kopen en verkopen terecht kunnen. Was dat in het verleden een prettig voortkabbelende gebeurtenis, dat is het nu niet meer. Vraag en aanbod staan niet langer in een goede verhouding, door de bankenproblematiek in het algemeen maar door SNS en Cyprus in het bijzonder realiseren leden zich dat het allemaal niet meer zo goudgerand en zeker is als het leek.

De status van hun ledencertificaten is zodanig – ze worden bij het garantievermogen van de bank geteld – dat de waarde ervan zomaar kan worden weggevaagd als het mis zou gaan met de bank. Dat het mis zal gaan met de Rabobank is op dit moment niet te voorzien, maar er zijn wel gekkere dingen gebeurd.

Rabobank koopt bij zichzelf in
En dus doet zich nu al enkele maanden het fenomeen voor dat Rabobank de handel in z’n certificaten moet ondersteunen door eigen inkoop. Zou ze dat niet doen, dan valt de bodem uit het financieringsmodel. Want de inkoop van eigen aandelen gebeurt met eigen kapitaal waardoor dit lager wordt terwijl het juist op peil moet blijven of zelfs hoger moet worden. Volgens het FD zou er al zo’n miljard aan eigen geld in deze eigen markt zijn gestopt. Dat kan niet doorgaan, de solvabiliteit van de bank wordt uiteindelijk te laag. Het is een behoorlijke Catch 22: ondersteunt de bank niet door eigen inkopen, dan wil niemand meer ledencertificaten. En ondersteunt de bank wel, dan neemt het kapitaal af.