Spring naar de content

Achter de schermen bij Humans of Amsterdam

De succesvolle Facebook-pagina Humans of New York (meer dan een miljoen likes en een glossy fotoboek op komst) bracht fotografen over de hele wereld op een idee. Studente Debra Barraud (24) begon Humans of Amsterdam en zit binnen acht maanden al op meer dan 15.000 likes. Een interview, afgewisseld met foto’s van mensen in Amsterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

Wat is je achtergrond?
“Ik studeer Culturele Maatschappelijke Vorming en ben inmiddels al meer dan drie jaar een trotse bewoner van de stad Amsterdam. Omdat ik van ‘buitenaf’ kwam, merkte ik al gauw dat ik met andere ogen naar de stad keek. Een jaar of twee geleden ontdekte ik de Facebook-pagina Humans of New York. Ik was onmiddellijk verslaafd aan deze pagina. Toen ik in 2012 voor mijn studie op stage ging naar Tel Aviv, ontdekte ik ook Humans of Tel Aviv. Fotograaf Erez Kaganowitz had weer een compleet andere invalshoek voor zijn project. Naar mijn idee weet hij Tel Aviv een gezicht te geven los van alles wat we horen in de media. Wanneer je de bewoners ziet van een stad en hun verhalen leest, besef je opeens dat mensen over de hele wereld min of meer het zelfde zijn.”

Seen at The Dam square.
Seen at The Dam square.

En toen wist je het?
“Ik wist toen zeker dat ik een gelijksoortig project wou doen. Bij terugkomst in augustus 2012 heb ik de Facebook-pagina Humans of Amsterdam geclaimd. Het duurde nog een aantal maanden voordat ik daadwerkelijk het lef had om de straat op te gaan en mensen te portretteren. In het begin fotografeerde ik voornamelijk straatartiesten op de Dam. Na een tijdje durfde ik meer en begon ik mensen aan te spreken of ik een foto mocht maken. Ik ben van mening dat de verhalen van de mensen net zo belangrijk zijn als de portretten die van ze neem. Het is elke keer weer een uitdaging om een verhaal bij de foto de plaatsen dat uniek is voor die persoon. Maar wanneer dit lukt en mensen daadwerkelijk een persoonlijk verhaal met mij delen kan mijn geluk niet op.”

HOA4
“I would like to have superpowers!” — bij Station Amsterdam Bijlmer ArenA.

Wat is je favoriete foto tot nu toe?
“Heel moeilijk, maar ik heb er twee geselecteerd. De eerste foto is een homostel die ik tegenkwam in de buurt van het Sarphatipark. Dit stel zat zo verliefd te lunchen dat ik direct op ze afgestapt ben. Het verhaal is kort en bondig maar voor mij vertegenwoordigt de foto de vrijheid van de stad Amsterdam.”

Meet Gi and Andrej from Brazil. They recently got married in their home country. This lovely couple moved to Amsterdam 3 weeks ago to start a new chapter in their lives. HOA wishes them welcome!
Meet Gi and Andrej from Brazil. They recently got married in their home country. This lovely couple moved to Amsterdam 3 weeks ago to start a new chapter in their lives. HOA wishes them welcome!

En die andere?
“Die is van een Turkse straatveger genaamd Muzaffer die al meer dan 27 jaar het Damrak schoonmaakt. Muzaffer is voor mij een typisch geval van iemand die ik wel zie, maar waar ik eigenlijk niks over weet. Door middel van mijn camera kon ik contact met hem leggen. ”

Talking about heroes. Let me introduce you to Muzaffer, originally from Turkey, who has been cleaning the Damrak area for the past 27 years. Not an easy way to make a living, not an easy way to make your children's dreams come true. I asked him whether he planned to go back to his home country once he'd be retired. He said he loved to, but no. His children are rooted here and family is what life is about.
Talking about heroes. Let me introduce you to Muzaffer, originally from Turkey, who has been cleaning the Damrak area for the past 27 years. Not an easy way to make a living, not an easy way to make your children’s dreams come true. I asked him whether he planned to go back to his home country once he’d be retired. He said he loved to, but no. His children are rooted here and family is what life is about.

Wat zijn je toekomstplannen?
“Ik ben nu acht maanden bezig met HOA en de pagina heeft al meer dan 15.000 likes. Ik blijf hard aan de weg timmeren. De laatste tijd krijgt het project steeds meer media-aandacht en dat is natuurlijk geweldig. Het is altijd leuk als je werk opgemerkt wordt.
Het bouwen van een website en de zakelijke kant van het project is soms een struggle. Maar op het moment dat ik dan de straat weer opga met mijn camera en met mooie portretten thuiskom, weet ik weer waar ik het voor doe. Op dit moment ben ik me aan het voorbereiden voor een expositie in het Joods Historisch Museum tijdens de Museumnacht. Ik zal hier ook de gelegenheid krijgen om mijn verhaal te vertellen betreft het project, een soort TED-talk idee. Het zou geweldig zijn als ik in de toekomst vaker een expositie zou kunnen hebben ergens in Amsterdam. Mijn grootste droom is dat de portretten en de verhalen over de hele stad op straat komen te hangen. Dat zou dan weer mijn manier zijn om Amsterdam een spiegel voor te houden.”

HOA3
Nope, not moving in or out. We are on our way to a festival in Berlin to sell some clothing. Seen at De Pijp.

Ben je al benaderd voor een bookdeal, zoals je New Yorkse voorbeeld?
“Een boekdeal a la HONY zou geweldig zijn. Maar je moet je wel realiseren dat fotograaf Brandon Stanton van HONY al meer dan 10.000 portretten heeft genomen. Daar ben ik voorlopig nog niet. Ik ben een perfectionist, dus als ik een boek uitbreng, dan moeten er minstens een paar honderd van mijn beste foto’s en verhalen in komen.”

HOA2
”I just came back from New York where I did an internship at the United Nations.”
”What did you learn from this experience?”
”That in the end of the day we are all just humans.”

Zie ook:
– Achter de schermen bij Humans of Utrecht
– Achter de schermen bij Make That the Cat Wise
– Achter de schermen bij Henk’s Fashion
 Achter de schermen bij De Domste Statussen van Nederland