Spring naar de content

Problemen bij boekhandels Polare (voorheen Selexyz + De Slegte) stapelen zich op

Ruim een half jaar geleden, op 25 juni 2013 om precies te zijn, schreef ik op deze plek over Polare onder de kop ‘Selexyz + De Slegte kan zich wel Polare noemen maar dat lost niks op‘.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Zojuist bericht Het Financieele Dagblad onder de kop ‘Polare verstoken van boeken’ dat het Centraal Boekhuis de leveringen aan Polare heeft gestaakt. Er staan te veel rekeningen open; er wordt alleen nog tegen contante betaling geleverd. Het geld lijkt op, en dat mag juist op dit tijdstip opmerkelijk heten, want de doorgaans allerdrukste maand van het jaar – december – is nog maar net achter de rug. Maar die bracht kennelijk geen opluchting.

ProCures, de investeringsmaatschappij die het afgelopen jaar ook al flink in de problemen kwam met de aankoop – uit een faillissement – van de Free Record Shop, werd in 2012 de nieuwe eigenaar van het failliete Selexyz en nam daarvoor al een belang in De Slegte, dat ook al jaren zeer slecht draaide.

Er waren – net als met de Free Record Shop – zeer ambitieuze plannen. Filialen van De Slegte en Selexyz zouden worden samengevoegd, en dat zou forse kostenvoordelen opleveren. De hele formule zou worden aangepast aan de nieuwe tijd. Er zou van alles gebeuren. Ik volsta  met een flink citaat uit mijn eerdere column (omdat ik dat erbij zeg is het geen zelfplagiaat :-):

De directie van Selexyz kondigde vorig jaar met veel bombarie aan via de Amsterdamse beurs Alternext een lening te zullen plaatsen in de vorm van een nieuwe MKB-obligatie met een omvang van 15 miljoen. Daarmee zouden de problemen met traditionele bankiers worden opgelost, die ook na het faillissement voortduurden. Maar ook dat is nog niet gebeurd. Ze wil wel maar ook de financiële markten zitten op slot; een eerdere vergelijkbare lening van een ander bedrijf mislukte.

Als belegger – je kunt overigens niet beleggen in Selexyz + De Slegte – zou mijn gut feeling zeggen dat er achter dat bombardement van pr-praatjes nog niet veel concreets schuilgaat, eerder veel onheilspellends. Over 2012 werden volgens de directie zwarte cijfers gedraaid, maar dat is niet verwonderlijk als je de spullen in datzelfde jaar voor een appel en een ei hebt gekocht. Vaak zit de winst alleen al in de herwaardering van de (boek)voorraden. 2013 kan en moet het jaar van de waarheid worden, en dat red je niet met een nieuwe naam, een nieuw merk dat – zoals dat heet – nog geladen moet worden.

In mijn eigen woonplaats zie ik dat Polare weliswaar in het pand van Selexyz is gevestigd, maar even verderop is het ook dure pand van De Slegte nog altijd in gebruik. Geen kostenbesparing dus. Die nieuwe huisstijl is er, verder is er niet veel veranderd. Ook die lening van 15 miljoen kwam er nooit.

Intussen zie ik inderdaad, bij Polare én de Free Record Shop, almaar leger rakende schappen, je wordt er niet vrolijk van.

Het heeft er alle schijn van dat ProCures het zo lang heeft kunnen rekken ten koste van keiharde saneringen bij personeel en leveranciers. Daarmee ongetwijfeld gedacht hebbende dat tijd zou worden gekocht tot we allemaal weer onze portemonnee trekken, als consument.

Dat was een ongelukkige inschatting, waaraan ik overigens weinig plezier beleef. Want de tendens is duidelijk: muziek- en boekwinkels zullen steeds meer uit ons straatbeeld verdwijnen. En dat is – naast mogelijk slecht management van elkaar opvolgende directies – vooral ook onze eigen schuld. We kopen liever digitaal of in elk geval online.