Spring naar de content

Doek valt voor Polare

Hoewel een persconferentie rond 16:00 uur is aangekondigd meldt De Telegraaf al ruim voor die tijd dat de winkels dicht blijven. Er wordt uitstel van betaling aangevraagd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

En alweer wijst de directie naar het Centraal Boekhuis (CB) als de schuldige. Maar het CB is schuldig aan niets, het management en de investeringsmaatschappij ProCures hebben het aan zichzelf te wijten.

Dat er wel ‘overeenstemming met huisbankiers ABN AMRO en ING is bereikt klinkt misschien wel heel serieus maar we moeten dat toch meer als een irrelevante factor zien.

Als banken financieren, dan doen ze dat op basis van zekerheden. Dat kunnen verpande debiteuren zijn. Die zullen er bij Polare niet of nauwelijks zijn, winkelverkopen gaan overwegend contant. Ook kan er sprake zijn van hypotheken op onroerend goed. Voor zover bekend huurt Polare. Dan blijven over de inventaris en de voorraden aan boeken.

Inventarissen van boekhandels kan iedereen op dit moment voor een appel en een ei kopen, er gingen er helaas al heel veel failliet. Daar geeft een bank ook niets voor. Blijven de voorraden over maar daarop zit een eigendomsvoorbehoud: zo lang ze niet betaald zijn, kan de leverancier ze terug halen. Ook hier geen zekerheid voor de banken die er bovendien voor moeten vrezen dat de belastingdienst bodembeslag zal leggen op alles van waarde, althans al er sprake is van achterstallige omzet- en loonbelasting. In dit soort situaties is dat doorgaans het geval.

Inmiddels blijkt dat met de banken niet over nieuwe financiering is gesproken, wel over kwijtschelding van vele miljoenen, zo’n zes miljoen. Daartoe zou dan ook het CB bereid moeten zijn.

Volgens De Telegraaf doet ‘Polare  een oproep aan de politiek om het culturele erfgoed van de winkels niet verloren te laten gaan‘. Dat lijkt me illustratief voor het gebrek aan realiteitszin dat Polare al sinds d overname van de Selexyz-keten toont. De politiek redt geen winkelketens. En het ‘culturele erfgoed’ heeft Polare zelf gesloopt, het was er toen het nog gewoon lokale boekhandels waren, met lokale ondernemers, met gevestigde namen.

Dat is het enige aan dit drama dat nog een beetje vrolijk stemt: de winkels kunnen, ongetwijfeld na een technisch faillissement, nu doorstarten als er lokaal belangstelling voor bestaat. En daaraan twijfel ik helemaal niét. Zo’n surséance geeft even rust en kan gebruikt worden voor een scenario dat wél haalbaar is. Ik kan me niet voorstellen dat de naam Polare daar dan nog een rol in speelt.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, Arcelor Mittal, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter

 

Onderwerpen