Spring naar de content

Fratsen rond Anne Frank: wulpse blondine, Belieber en verscheurde dagboekpagina’s

Bijna zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog blijft Anne Frank fascineren. Of het nu het naderende einde is van de inmiddels omgehakte boom die ze vanuit het Achterhuis beschreef, of de lange rijen die anno 2014 nog steeds bijna iedere dag voor Prinsengracht 263 staan te wachten om naar binnen te gaan. Het jonge Joodse meisje met het intens trieste verhaal van vervolging en uitsluiting is nog steeds mateloos populair én regelmatig in het nieuws.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Wulpse blondine
Anne Frank is dan ook over de hele wereld bekend, haar dagboek is inmiddels verschenen in veel andere talen. Zo ook in Zuid-Korea. Maar hoewel de omslag van haar boek er in de meeste landen ongeveer hetzelfde uitziet (de welbekende zwart-wit foto van Anne aan een schrijftafel) heeft de uitgever aldaar voor een volledig andere aanpak gekozen. Anne Frank staat namelijk op de kaft als een ietwat wulps ogende blondine. De Zuid-Koreaan met weinig kennis van geschiedenis zal denken dat hij of zij een doktersroman aanschaft.

Zo ziet de kaft van het Dagboek van Anne Frank eruit in Zuid-Korea
Zo ziet de kaft van het dagboek van Anne Frank eruit in Zuid-Korea                                                                                                     Via Twitter 

Verscheurde pagina’s
Maar dit is niet het enige opmerkelijke nieuws waarmee onze Anne onlangs nog in het nieuws kwam. In verschillende bibliotheken in de Japanse stad hoofdstad Tokio werden honderden exemplaren van haar dagboek vernield aangetroffen. De Japanse premier Shinzo Abe besloot daarop een bezoek te brengen aan het Anne Frank huis tijdens de NSS, om zijn respect te tonen voor het Joodse meisje dat in maart 1945 op 15-jarige leeftijd overleed in concentratiekamp Bergen-Belsen. De dader van de vernielingen, een 36-jarige man, is inmiddels gepakt.

Ook de ietwat ontspoorde tienerster Justin Bieber bracht een bezoekje aan het museum, en zorgde voor de nodige commotie. In het gastenboek schreef de zanger namelijk dat hij hoopte dat ‘Anne Frank een belieber (zo noemt hij zijn fans) was geweest’.

Knikkers
Maar buiten deze excessen is er af en toe ook een klein beetje positief nieuws omtrent het bekendste ‘Nederlandse’ (want eigenlijk is Anne altijd stateloos gebleven) tienermeisje. In februari bracht jeugdvriendin Toosje Kupers namelijk de knikkers die ze ooit van Anne had gekregen naar het Anne Frank museum. Kupers moest deze voor Anne bewaren toen zij en haar familie moesten onderduiken voor de Duitsers. Naar verluidt is Otto Frank na de oorlog bij Kupers langs geweest om te vertellen dat Anne de knikkers helaas niet meer kon komen ophalen.