Spring naar de content

Waarom presteren in de Europa League zo belangrijk is

Voor de start van het Europese voetbalseizoen is het de laatste jaren prijs. We moeten punten halen anders verliezen wij onze positie op de UEFA Ranking, schreeuwen de krantenkoppen. Wat wordt daar precies mee bedoeld? En hoe belangrijk is het?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Vanaf de transformatie van de UEFA Cup naar de Europa League in 2009 wordt de competitie gezien als het kleine broertje van de Champions League. Hij is wel aardig, maar je moet er niet te goede vrienden mee worden. Dick Advocaat weigerde als trainer van PSV in 2012 zijn beste spelers voor het Europa League-duel met FC Dnjepr. “De competitie is belangrijker,” vond hij. Het kwam de Kleine Generaal op de nodige kritiek van de media te staan. Advocaat werd verweten dat hij zich niet bekommerde over de staat van het Nederlandse voetbal in Europa. Een slecht resultaat had immers invloed op de positie van het land op de UEFA Ranking. Maar hoe werkt dit systeem – dat op een warboel van cijfertjes lijkt – nu echt?

Het lijkt simpel als je de beschrijvingen op de website van de UEFA leest. De clubs kunnen door het behalen van Europese successen punten verdienen. Hoe meer punten, hoe hoger je komt op de European Club Ranking. En hoe meer punten Nederlandse clubs halen op deze ranglijst, hoe hoger de Eredivisie zich mag aanschrijven.

Beloning
De UEFA heeft daarvoor een ingenieus beloningssysteem bedacht. Haal je de groepsfase van de Champions League? Dan is het niet enkel kassa voor de financiële tak van je club, maar mag je ook vier punten op je conto bijschrijven. Bij de Europa League is er geen startpremie aan punten. In beide toernooien is een overwinning goed voor twee punten. Een gelijkspel levert een punt op. Bij het clubtotaal mag ook nog eens twintig procent van de totale landenopbrengst worden opgeteld.

Die wordt dan weer als volgt berekend: na elk Europees seizoen worden alle punten van de Nederlandse clubs bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal afgevaardigden. Sprokkelden we met zes Nederlandse ploegen 60 punten bij elkaar, dan is het Eredivisie-coëfficiënt tien punten. De puntentotalen uit de afgelopen vijf Europese seizoenen worden bij elkaar opgeteld en voilà: er is een ranking.

2015-08-27 21:36:38 ALKMAAR - Jop van der Linden van AZ viert zijn 1-0 met tegen Astra Giurgiu met zijn ploeggenoten tijdens de Europa Leaguewedstrijd. ANP KOEN VAN WEEL
AZ viert een goal in de voorrondes van de Europa League. De Alkmaarders moeten ook dit seizoen zorgen voor veel Europese punten

De afgelopen vijf jaar oogstten de Nederlandse clubs 31.7 punten op het Europese toneel. Daarmee staat de Eredivisie tussen België en Turkije op de tiende plaats. Concurrenten Tsjechië en Zwitserland liggen op de loer. Volgend jaar vervallen ook nog eens de punten uit het succesvolle seizoen 2011-2012, wat een drastische daling in het totaal betekent. En dat is gevaarlijk, want als de concurrenten Nederland passeren, verliest de Eredivisie het directe plaatsingsticket voor de Champions League. Die kans is reëel na de slechte voorgaande seizoenen, waarin de Nederlandse clubs amper beter presteerden dan voetbaldwergen uit Cyprus en Israël.

PSV kan als Nederlandse afvaardiging in de Champions League dit seizoen de beste zaken doen. Er is veel meer te winnen dan in de Europa League, dankzij de startpremie en de bonussen die liggen te wachten bij plaatsing voor de volgende ronde. Toch is er ook voor Ajax, AZ en FC Groningen een belangrijke rol weggelegd. In de huidige situatie is ieder gesprokkeld puntje voor de UEFA Ranking welkom. Anders is er straks geen plaats meer voor ons land op het Europese toneel.

De Nederlandse teams trappen donderdagavond de groepsfase van de Europa League af. Ajax ontvangt Celtic, FC Groningen neemt het in eigen huis op tegen Olympique Marseille en AZ gaat op bezoek bij Partizan Belgrado.