Spring naar de content
bron: ANP/Robin van Lonkhuijsen

De btw op groente en fruit moet verlaagd worden naar nul procent

In 2016 deed Marianne Thieme een voorstel om de btw op groente en fruit af te schaffen. Een jaar later lijkt het plan nog steeds niet van de grond te komen. Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid, en Marcel Wissenburg, hoogleraar politicologie, duiden de haken en ogen van dit voorstel. “De overheid heeft een wettelijke taak om de burger hiertegen te beschermen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Nijwening

Volgens Jaap Seidell zou het goed zijn als het plan van Thieme eindelijk van de grond komt. “Als je kijkt naar de prijsontwikkelingen van voedsel van de afgelopen veertig jaar, dan zie je dat de prijs van verse groente en fruit tot wel dertig procent is gestegen,” stelt de hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Tegelijkertijd ziet hij dat veel ongezondere opties juist goedkoper geworden. Daarnaast eet minder dan één procent van de Nederlandse kinderen voldoende groenten.

Wettelijke taak

Een btw-verlaging op groente en fruit zou ervoor kunnen zorgen dat dit aantal sterk toeneemt. Seidell: “Er zijn door middel van landbouwsubsidies, prijsmaatregelen en andere zaken gunstige omstandigheden gecreëerd voor de productie en verkoop van vlees, zuivel en fastfood. Dit heeft geresulteerd in een ongezonde voedselomgeving, waarin een ongezonde keuze verschrikkelijk goedkoop is geworden. De overheid heeft een wettelijke taak om de burger hiertegen te beschermen.”

Omgekeerde wereld

Daar is Marcel Wissenburg het allesbehalve mee eens. “Als mensen geen groente en fruit willen eten, dan moeten ze dat zelf weten. Ik vind dat het niet aan de overheid is om te bepalen wat een goede burger is,” zegt de hoogleraar politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Het is aan de burger om te bepalen wat een goede overheid is. Dit is de omgekeerde wereld.”

De overheid moet zich volgens Wissenburg niet bemoeien met hoeveel groente we al dan niet eten. “Je hoort je burger te behandelen als volwassen mens. Het is niet zoals vroeger, dat de overheid een herder voor haar schapen is. Dat soort flauwekul kun je nu niet meer verkopen.”

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.

Onderwerpen