Spring naar de content

Help, ik ben rechts geworden

Hij schrok er zelf van. Van een trouwhartig aanhanger van clubs als het Nicaragua Komitee, de Novib en Milieudefensie was HP/De Tijd-redacteur Thieu Vaessen plots veranderd in iemand die zich kon vinden in Elsevier-columns en Pim Fortuyn gelijk gaf. Een coming-out.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thieu Vaessen

Vroeger was ik links. “Dat geeft niks,” zei mijn vader toen weleens tegen me, “maar als je veertig bent en je bent nog steeds links, dan heb je geen hersens.” Verschrikkelijk vond ik dat. Zo’n blijk van minachting voor alle mooie idealen die zouden leiden tot een betere wereld. Ik stond pal voor solidariteit met de onderdrukten. En natuurlijk zou ik nooit een stropdas dragen, een werkster inhuren of me laten verleiden tot aankoop van een auto die veel duurder was dan nodig. Nu ben ik veertig, en is het toch zover gekomen.

In allerlei discussies verkondig ik standpunten waarvan ik vroeger zou hebben gegriezeld – als het gaat om sociale zekerheid, de komst van buitenlanders en de integratie van allochtonen, bestrijding van criminaliteit, buitenlandse politiek en ontwikkelingssamenwerking, en soms zelfs als het gaat om milieubescherming. Want waarom zou ik Milieudefensie steunen als die de pavlovliefde voor de trein zo ver doorvoeren dat ze de aanleg van de Betuwelijn hebben gesteund? En de opvang van zieke zeehondjes in Pieterburen verhindert toch alleen maar de natuurlijke selectie, waardoor de populatie in de Waddenzee wordt verzwakt?

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap