Spring naar de content

Paul Rosenmöller: van bloedrood tot groenlinks

Paul Rosenmöller gaat voor de IKON Bekende Nederlanders ondervragen over hun ‘veranderende standpunten’. Maar hoe zat het ook alweer met de standpunten van deze ex-maoïst zelf? De politieke dwalingen van een fellow traveller met een voorliefde voor massamoordenaars – van Stalin tot Pol Pot.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Dit weekend maakt Paul Rosenmöller zijn debuut als tv-presentator en programmamaker bij de Interkerkelijke Omroep Nederland (IKON). De voormalige GroenLinks-leider, die in november 2002 terugtrad vanwege de tegen hem en zijn gezin geuite bedreigingen na de moord op Pim Fortuyn, zal in het programma Paul Rosenmöller met... vijf afleveringen lang in gesprek gaan met bekende Nederlanders uit de wereld van politiek, cultuur, religie en sport.

Het nieuws van Rosenmöllers transfer naar Hilversum werd een half jaar geleden al bekendgemaakt en baarde nauwelijks opzien. Hoe kon het ook anders? Nederland is een land waar de politiek en de media decennialang op één kussen hebben geslapen. Voor onze meeste persorganen en omroepen geldt dat ze ooit zijn opgericht en tot ver in de jaren zestig van de vorige eeuw werden bestierd door confessionele, socialistische of liberale partijgangers. Maar ook na de zogenoemde ‘ontzuiling’ van het medialandschap bleef intensief grensverkeer tussen de werelden van de politiek en de journalistiek in Nederland heel gewoon. Waar in landen als Duitsland en Groot-Brittannië – óók onder journalisten – op grote schaal pleuritis zou zijn uitgebroken als ex-SPD-voorzitter Oskar Lafointane was aangezocht als Tagesthemen-presentator, of voormalig Labour-leider Neil Kinnock als host van Newsnight, kon oud- PvdA-voorzitter Felix Rottenberg hier vorig jaar gewoon aan de slag als anchorman van Nederland kiest en NOVA.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap