Spring naar de content

Drie zingende uitgevers

Paulien Cornelisse waagt zich aan cabaret en stond in 2007 in de finale van het Leids Cabaret Festival. Een avondvullend programma heeft ze ook al eens afgeleverd. Nederlanders in den vreemde kennen haar ook, want Paulien heeft een column bij de Wereldomroep. Voor de binnenlandse markt verzorgt zij een taalrubriek in nrc.next, en haar verzamelde overpeinzingen zijn nu gebundeld in Taal is zeg maar echt mijn ding.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het Rotterdamse ochtendtabloid had een zware delegatie afgevaardigd. Op foto twee staan oud-redactiechef Hans Nijenhuis en zijn opvolgster Titia Ketelaar.

Nijenhuis heeft onlangs de overstap gemaakt naar de directie van De Bezige Bij, maar het hele tableau de la troupe staat hier gezellig te keuvelen bij uitgeefhuis Contact, nota bene een concurrent, en wel van Veen Bosch & Keuning.

Nog een bilateraaltje op foto drie, met uitgever Tom van Eck en de immer in krijtstreep gehulde Sander Blom.

De laatste is Contact-redacteur en houder van het Olympisch record baantjeswisselen. Blom tikt hier af met een verbeterde persoonlijke tijd bij uitgever Van Eck van het concurrerende Thomas Rap, onderdeel van De Bezige Bij. Tot zover het economische nieuws; over naar de literatuur.

Aaf Brandt Corstius was ingehuurd voor de feestelijke toespraak. Dat deed de columniste niet sprekend maar zingend. Aaf heeft een prettige alt en werd begeleid op de gitaar door haar schrijvende verloofde, de journalist Gijs Groenteman – ook al zo’n tiepje dat van alle markten thuis is. Het lukte Aaf waarachtig om De Bij, Contact en Thomas Rap eenstemmig en spatzuiver een talig refrein te laten meezingen op de melodie van Hey Jude.

Op de borrel na afloop maakten we kennis met Aafs al bijna net zo beroemde broer Jelle Brandt Corstius, bij de VPRO-kijkertjes bekend van zijn programma Van Moskou tot Magadan. Jelle had de Russische permafrost voor tien dagen achter zich gelaten en maakte van de gelegenheid gebruik om de wodka succesvol in de ban te doen, iets wat op feestjes in het land van Poetin in de praktijk onmogelijk is.


Gerrie Hondius op foto zes is striptekenares, en zij profiteert van het sinds kort opgeklaarde stripklimaat te lande. Contact heeft de tekenares geëngageerd, en zij stond zich gezellig in te drinken in de keuken, op zoek naar die schuwe en immer vliedende inspiratie.

tekst en foto’s Jan Zandbergen