Spring naar de content

Opiniepeilers gooien met modder

Bij een beetje verkiezingsstrijd hoort een stevig potje moddergooien. Niet alleen politici maken zich er vuil aan, ook opiniepeilers houden ervan. Godfather der opiniepeilers Maurice de Hond vindt de peilingen van Synovate, hofleverancier van onder andere NOVA en beter bekend als de politieke barometer, ‘beneden elk peil’. Reinier Heutink, directeur van de gebeten hond, verwijt hem ‘domheden’ en ‘broodnijd’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wouter Sinke

De opmerkingen van De Hond over de peilingen van Synovate (‘een gênante vertoning‘) waren tegen het zere been van Reinier Heutink, die kort daarop terugsloeg.

Heutink vindt niet alleen de uitlatingen vervelend. “Laatst stuurde De Hond weer een e-mail naar allerlei klanten van ons, die sommigen gelukkig weer naar ons doorsturen. Altijd staat er hetzelfde in: ik heb iets anders dan zij, dus zij zitten fout. De Hond heeft namelijk altijd gelijk. De laatste discussie die hij startte, zit vol met domheden. Ik ben bang dat hij die mails uit broodnijd stuurt. Hij was altijd dé man van NOVA, maar dat is hij al een hele tijd niet meer.”
“Onder het mom van dat hij ons wil helpen, stuurt hij zo’n mail waarin hij zegt dat alles wat wij doen verkeerd is. Na de verkiezingen houdt hij zich altijd weer een tijdje stil.”
Heutink vervolgt: “Hij heeft zoveel zijstapjes gemaakt, dat vergt natuurlijk energie. Hij heeft zich de laatste tijd vooral met andere dingen als Newconomy en de Deventer moordzaak bezig gehouden en niet zozeer zijn manier van peilen verder ontwikkeld. In zijn laatste peiling heeft hij de belangrijkste regel overtreden: mensen stemmen voor de Tweede Kamer anders dan voor Europa. Daarnaast ondervraagt hij zijn panel te vaak waardoor de leden niet meer fris reageren. Hij zit nu in de hoek waar de klappen vallen; zoals Joop van Holsteyn (bijzonder hoogleraar Kiezersonderzoek, red.) aantoonde. En er wordt lacherig over hem gedaan: hij was zelfs onderwerp van spot bij Fokke en Sukke.”

Een getergde Maurice de Hond wuift alle kritiek van de hand.
“Mijn basiskritiek is dat Synovate op een bepaald moment meldde dat zowel D66 als VVD rond de tien procent stond voor de Tweede Kamer verkiezingen. Een week later roepen ze over de Europese verkiezingen dat D66 één en VVD vier zetels heeft. Dan moet D66 maximaal 6 procent en VVD minimaal 14 procent hebben. Als je dat beweert, ben je niet verantwoord bezig en denk je niet goed na. Er kan geen goed onderzoek zijn dat die dingen kan verenigen. En dat klopt ook, want ze zeiden kort erop dat D66 er twee en VVD er drie heeft. In feite zijn ze er zelf op teruggekomen.”
“Over dat artikel van Joop van Holsteyn maak ik me niet zo’n zorgen. Sinds de jaren zeventig doe ik peilingen en als er iets uitkomt dat niet politiek correct is, krijg je dit soort methodisch geneuzel als reactie.”
“Wat me irriteert is dat Synovate kwalitatieve fouten maakt, en als ze er op worden aangesproken, gaan ze onderzoeksmatig kwebbelen om te verhullen dat ze een fout hebben gemaakt. Later komen ze er dan op terug door hun peilingen bij te stellen.”