Spring naar de content

Kluun maakt zich kwaad

Al een tijdje is Peter Vincent Schuld met zijn firma Swordstone bezig bloggers te bestoken met facturen voor internetfoto’s. Het gaat om weblogs die een foto (vaak zonder bronvermelding) ergens van het web plukken en op hun blog plaatsen. Deze foto’s blijken achteraf van Schuld te zijn en hij stuurt vervolgens een dikke rekening naar de desbetreffende blogger. Enkel het verwijderen van de foto is niet voldoende: betalen zal de blogger! Ook schrijver Kluun is slachtoffer. Hij: “Het is toch zot dat iedereen mijn teksten overal mag citeren, maar dat dat met beeld niet kan?”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Op zijn blog meldt Kluun dat ook hij inmiddels is getrakteerd op een factuur van Schuld. Het gaat om een foto van Jan-Peter Balkenende die Kluun in 2004 bij één van zijn columns had gezet. Ondanks het feit dat Kluun de foto direct na het bericht van Schuld had verwijderd, moest hij volgens Schuld boeten voor zijn onbedachtzame daad. En wel door betaling van 1020 euro (later krijgt hij korting en bedraagt de schade 510 euro). Inmiddels is Kluun maar tot betaling overgegaan, aangezien uit jurisprudentie blijkt dat Schuld in zijn recht staat. “Dat is toch iets heel aparts,” reageert Kluun, “dat iemand bewust foto’s zónder copyright ergens op internet zet, en vervolgens achter de blogs die die foto’s overnemen rekeningen aan gaat sturen. Als hij gewoon een copyrightteken door zijn foto’s zou zetten, is er niks aan de hand.” Maar ja, dan verdient de goede man natuurlijk ook niks. 

Hij verliest namelijk ook wel eens. Begin dit jaar blijkt een blog een zaak van Schuld te hebben gewonnen. Schuld vond dat de forumbeheerder van Maroc.nl elke afbeelding die leden van het forum bijdroegen, van tevoren moest controleren op een mogelijke inbreuk op auteursrechten. Ondanks het feit dat een forumbeheerder wel een zorgplicht heeft, verklaarde de rechter Maroc.nl niet aansprakelijk voor foto’s geplaatst door leden van het blog.

Kluun denkt dat de wet verouderd is wanneer het op foto’s op internet aankomt. “Het is toch zot dat iedereen mijn teksten overal mag citeren, maar dat dat met beeld niet kan? Mijn foto mag je in ieder geval bij dit bericht plaatsen, hoor!” En dan maar hopen dat Schuld niet de fotograaf was…