Spring naar de content

De opmars van de vrouwelijke cabaretiers

Een mannenbolwerk, dat is de cabaretwereld lange tijd geweest. Maar vrouwen zijn bezig aan een inhaalslag. Vooral jonge vrouwen vinden hun weg naar het podium. Een gesprek over het vak met aanstormend talent: Ellen Dikker (39), Nathalie Baartman (36) en Katinka Polderman (28).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

 Vrouwen zijn niet grappig, zo wil een veelgehoord cliché. Cliché of niet, het cabaret werd jarenlang gedomineerd door mannen. Nu lijkt het erop dat daar een einde aan komt. Voor het eerst werden dit jaar drie vrouwen genomineerd voor de Neerlands Hoop, de prijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecteuren (VSCG) voor het meestbelovende cabarettalent: Katinka Polderman, Ellen Dikker en Nathalie Baartman.

Katinka Polderman (28) volgde de Koningstheaterakademie in Den Bosch. In 2005 won ze zowel de jury- als de publieksprijs op het Leids Cabaretfestival. Ze maakt voornamelijk droogkomische liedjes. “Wie naar Polderman luistert, zou zweren dat Brigitte Kaandorp en Joop Visser het ooit met elkaar gedaan hebben,” schreef de Volkskrant ooit over haar.   

Nathalie Baartman (36) deed een opleiding dramatherapie en werkte daarna als therapeut in een psychiatrische inrichting. Maar ze wilde toch liever het podium op en meldde zich bij de Koningstheaterakademie. In haar derde jaar deed ze mee aan het cabaretfestival Cameretten en sleepte ze de persoonlijkheidsprijs in de wacht. Baartman heeft in het theater een heel eigen stijl: absurdistisch en enigszins wereldvreemd. Haar humor schuilt vooral in subtiele en rare wendingen.

Ellen Dikker (39) volgde de theaterschool in Eindhoven, waarna ze onder meer als actrice werkte. In 2006 deed ze mee aan Cameretten, waar ze de persoonlijkheidsprijs won. Dikker speelt vooral typetjes.

De Neerlands Hoop ging overigens toch naar een man, Alex Klaasen.

Het gehele artikel staat in de HP/De Tijd van deze week.