PvdA-borrels

import haagse post 10 dec 2010 Politiek

Het is Haagse Post wat met al die biechtende Kamerleden en parlementair verslaggevers; het lijkt wel de Grote Binnenhof Belijdenis! RTL Nieuws vroeg onlangs alle 150 Kamerleden om schoon schip te maken. Het resultaat was weinig schokkend: slechts enkele Kamerleden waren beboet voor te hard rijden, rijden onder invloed of zonder kaartje in de trein stappen.

VVD-Kamerlid Ton Elias (voorwaardelijke ontzegging rijbevoegdheid na een alcoholcontrole in 1981) wilde vervolgens weten hoe het zat met de RTL-medewerkers. Wat bleek? Parlementair verslaggever Frits Wester en adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein zijn ooit veroordeeld wegens rijden onder invloed. Bij berichtgeving over het Binnenhof en drank worden altijd weer de anekdotes over het alcoholische kabinet-Den Uyl (1973-1977) onder het stof vandaan gehaald. Een van de whisky ‘klapwiekende’ Marcel van Dam (dixit Aad Kosto), Defensieminister Henk Vredeling die uit het café gehaald moest worden omdat hij F16’s moest aanschaffen en Jan Pronk komen dan onherroepelijk weer voorbij – allen PvdA’ers overigens.

Maar de tijd dat de bode de minister een theekopje met een borrel aanreikte, is allang voorbij: er wordt in Vak K geen alcohol geschonken. Opiniepeiler Synovate, verantwoordelijk voor de Politieke Barometer, vroeg afgelopen week – in navolging van RTL – de kiezers zélf of zij in het verleden ooit zijn veroordeeld door een rechter. De overtreding die het meest wordt opgebiecht, is rijden onder invloed. Dat leidde tot een opmerkelijke conclusie: “Met name PvdA-kiezers geven toe ooit met een borreltje te veel op te zijn aangehouden.”

Reageer op artikel:
PvdA-borrels
Sluiten