Spring naar de content

We’ve got him: Osama bin Laden is dood

Telefoon vanuit Amerika, 4 uur ‘s morgens. Of we even CNN aan willen zetten, persconferentie van de president om half vijf. Dat duurde even. Om 5.36 uur kwam dan toch het verlossende woord van president Barack Obama vanuit de east room: “I can report to the American people and to the world that the US conducted an operation that killed Osama Bin Laden. (-) Justice has been done.” Een team van Amerikaanse special forces wist vannacht in de Pakistaanse stad Abbottabad Bin Laden dood te schieten in opdracht van de Amerikaanse president.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

En daarmee is de cirkel – voorlopig – weer rond. De Amerikanen hebben eindelijk de vreselijke gebeurtenissen van 11 september 2001 gewroken. Waarom voorlopig? Dat de kop van de slang is afgehakt wil niet zeggen dat de rest van al-Qaida nu ook dood is. De moslimfundamentalisten kennende zullen ze Bin Laden willen wreken. De tweede man van Bin Laden, Ayman al-Zawahiri, is nog steeds in leven.

Terwijl schrijver dezes dit tikt staan honderden mensen voor het Witte Huis in Washington DC te juichen. Dit nieuws is inderdaad een goed begin van de dag, en de week. En wellicht het jaar. En sowieso voor Barack Obama die aan de vooravond staat van zijn herverkiezing. Justice has been done, inderdaad. The most wanted face of terrorism is niet meer.

Hier alvast de eerste reactie van een Amerikaanse jongeling.

Onderwerpen