Spring naar de content

Haar partij wilde pedofilie legaliseren. Maar Van Es heeft alleen spijt van de PSP-standpunten over werk en inkomen

De Amsterdamse GroenLinks-wethouder Andrée van Es neemt deze week in een interview met Elsevier in niet mis te verstane bewoordingen afstand van haar vroegere politieke ideeën over werk en participatie. Als Tweede-Kamerlid, fractievoorzitter en lijsttrekker van de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP) huldigde ze in de jaren 80 ‘verkeerde’ en ‘bizarre’ standpunten over die kwesties, zo zegt ze nu.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

Het valt toe te juichen dat Van Es tot dit inzicht is geraakt en ook is het moedig dat ze daar openlijk over spreekt. Tegelijkertijd is het jammer dat ze alleen terugkomt op de ‘verkeerde’ en ‘bizarre’ standpunten die de PSP destijds aanhing over werk en participatie. Want op een aantal andere terreinen waren de opinies van de PSP nog veel gekker. Om een paar voorbeelden te noemen, allemaal afkomstig uit het PSP- verkiezingsprogramma 1981-1985 (pdf):

– de partij van Andrée van Es wilde een belastingtarief van honderd procent op inkomens boven de 100.000 gulden (pag. 15);
– de partij van Andrée van Es wilde afschaffing van het eigen woningbezit (pag. 20);
– de partij van Andrée van Es wilde de Nederlandse krijgsmacht opheffen (pag. 28);
– de partij van Andrée van Es wilde ontwikkelingshulp verstrekken aan Cuba (pag. 30);
– de partij van Andrée van Es wilde de Mobiele Eenheid afschaffen (pag. 38);
– de partij van Andrée van Es wilde de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) ontmantelen (pag. 38);
– de partij van Andrée van Es wilde dat het politieagenten werd verboden bij de surveillancedienst een vuurwapen te dragen (idem);
– de partij van Andrée van Es wilde de strafbaarstelling van pedofilie afschaffen (pag. 39).

Misschien dat onze voormalige PSP-aanvoerster bij een volgende gelegenheid ook over deze standpunten alsnog spijt kan betuigen?

Onderwerpen