Spring naar de content

De mens leert het best vlak voor het slapen gaan

Je wilt een vreemde taal leren? Ga dan vooral vlak na je les lekker pitten. Nemen je hersens al die vreemde woordjes op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het is op school een van de grote no-no’s: in slaap vallen in de les. Toch is dat helemaal niet zo’n gek idee. Amerikaanse psychologen zijn er namelijk achter gekomen dat je veel beter leert als je na het opnemen van lesstof eventjes je ogen dicht doet.

Aan de Notre Dame universiteit in Indiana lieten ze studenten woordjes in een vreemde taal leren. Die moesten ze zo goed mogelijk opdreunen, 30 minuten, 12 en 24 uur later. De groep proefpersonen werd in tweeën gedeeld. De helft leerde de woordjes om 9 uur ‘s ochtends, de andere helft om 9 uur ‘s avonds.

De groep die ‘s avonds leerde, ging daarna minstens 6 uur slapen. De groep die direct na het leren ging slapen, deed het na 24 uur duidelijk beter, ze onthielden meer vreemde woorden. Volgens de onderzoekers komt dat omdat de hersens het kortetermijngeheugen tijdens de slaap ‘leeg maken’. Belangrijke zaken gaan naar het langetermijngeheugen, onbelangrijke zaken vergeet je.

Dat is ook de reden waarom je ‘s ochtend niet meer weet waar je de vorige avond je sleutels hebt neergelegd. Het onderzoek werd gepubliceerd in het vaktijdschrift PlosOne.

Zie ook:
Geschiedenisstudent lui
Chinese vrouwen naar de ruimte
Chocola maakt slank

Onderwerpen