Spring naar de content

Zeven bizarre weetjes over mormonen

Vandaag werd bekend dat diverse leden van het koninklijk huis postuum gedoopt zijn in de mormoonse kerk. Zeven dingen die u moet weten over de mormonen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ivo van Woerden

1) Door de doop postuum te voltrekken, geloven mormomen dat ze de overledene alsnog kans op verlossing geven. In dit geval kunnen prins Claus, prins Bernhard en prinses Juliana volgens de mormonen ondanks dat ze dood zijn, zelf beslissen of ze de doop alsnog aanvaarden.

2) In theorie is het mormoonse geloof polygaam. De grondlegger van het mormonisme, Joseph Smith, had 32 vrouwen. Toen Utah, waar de mormonen resideerden, zich bij de Verenigde Staten wilde voegen, bleek polygamie een breekpunt. De Amerikanen vonden het niets, waardoor de publieke opinie zich tegen de mormonen keerde. Een gedeelte van de kerk zwoor polygamie daarna af. Sindsdien is er een tweedeling in de kerk ontstaan: zij die polygamie afzweren en zij die zeggen dat je alleen middels veelwijverij het ware geloof belijdt.

3) Degenen die voor polygamie kiezen behoren over het algemeen tot de FLDS (Fundamentele Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen), een sekte die veelvuldig in het nieuws is geweest vanwege hun sekteleider Warren Jeffs, die vorig jaar is veroordeeld voor kindermisbruik. Zoals dat gaat bij mensen die iets doen wat illegaal wordt bevonden, zonderden de leden van de FLDS zich steeds meer af van de wereld. Ze bewoonden en bewonen nog steeds een aantal afgelegen dorpen waar mannen met soms meer dan twintig vrouwen zijn getrouwd. Met één vrouw voor de wet, met de rest volgens een spiritueel zegel.

Een man komt volgens de FLDS in de hemel als hij tenminste drie vrouwen heeft. Een vrouw mag de hemel in als ze met een man en tenminste twee andere vrouwen is getrouwd. Door een enorme vraag naar vrouwen werden deze steeds jonger uitgehuwelijkt, ook via ‘goddelijke openbaring’. Warren Jeffs bepaalde wie met wie moest trouwen. Vrouwen werden geacht kinderen te baren en niet te zeuren. Door het overschot aan mannen werden meerdere jongens verstoten. Zij worden ‘the lost boys’ genoemd. Uiteindelijk was het Elissa Wall die ontsnapte en de hoofdgetuige was in de eerste grote rechtszaak tegen Warren Jeffs, waarin ze getuigde dat ze minderjarig was toen ze tegen haar zin werd uitgehuwelijkt aan haar neef Allen Steed en daarna werd verkracht.

4) Alle mormonen geloven dat Joseph Smith de ware profeet is. Hij leefde van 1805 tot 1844 en verklaarde meerdere visioenen te hebben gehad waaruit hij leerde dat geen enkele kerk het ware geloof aanbood. Smith vertelde dat hij op 21 september 1822 een bezoek had gehad van de engel Moroni, een oorspronkelijke Amerikaan die in tegenstelling tot de Indianen helder wit was. Joseph was de uitverkorene om naar Cumora te gaan, een berg waar de sleutel tot het ware geloof zou liggen die Moroni daar al die tijd had bewaakt. Hij trof daar naar eigen zeggen gouden tabletten aan waarop een boek stond geschreven. Hij vond er ook twee stenen waarmee hij het boek kon vertalen naar het Engels. Dat werd The Book of Mormon. Niet dat iemand de platen ooit heeft gezien. Volgens Smith heeft een engel, nadat Smith de vertaling afhad, het gerei weer meegenomen naar de hemel. In het boek staat dat als Jezus weer naar de aarde komt, hij duizend jaar in vrede zal regeren. Lezen? Dat kan hier.

5) De Mormoonse kerk heeft haar hoofdzetel in Salt Lake City, hoofdstad van de staat Utah. De stad is opgebouwd rond het plein met de Mormoonse tempel. Alle straten tellen naar Temple Square toe. Hier staan allerlei mormoonse gezanten van over de hele wereld die op missie zijn. Dat betekent dat ze zich een half jaar of langer wijden aan kerkwerk en dus ook de verspreiding van het geloof. Rond Temple Square is een bezoekerscentrum te bezoeken, waar een van de missionarissen je graag mee naartoe neemt. Aan het einde word je zo goed als verplicht om je naam en adres achter te laten zodat ze je meer informatie kunnen toesturen en, als je weer thuis bent, nog een lokale missionaris op je af kunnen sturen. De kerk bevat, volgens eigen statistieken, wereldwijd inmiddels 14,4 miljoen gelovigen. In Nederland zijn dat er 9164.

6) Mormonen verzamelen wereldwijd genealogische informatie en beheren de grootste databank. In Salt Lake City is die te bezoeken, waarbij er gevraagd wordt waar je vandaan komt zodat een mormoon met dezelfde achtergrond en, als het even kan, in jouw taal je komt helpen bij het zoeken. De hoeveelheid aan informatie is verbluffend, inclusief afdrukken van kerkgeschriften uit Nederlandse dorpen waarop werd bijgehouden wie er geboren werd en wie er stierf.

7) Het mormoonse geloof is vaak uitgangspunt geweest voor televisie en drama. De serie Big Love draaide bijvoorbeeld om een polygaam gezin waarbij drie vrouwen en een man in het geheim samenleefden omdat ze ‘het ware geloof’ wilden belijden. Het vertrekpunt van de serie is laten zien hoe zo’n gezin logistiek opereert. Inclusief vrouwenoverleg over wie wanneer met hem naar bed mag, wie wanneer welke boodschappen haalt en wie op welke kinderen past.

De serie Southpark maakte een aflevering gebaseerd op het mormonisme. Bekijk de hilarische ‘Joseph Smith’-musical hieronder. Voor wie er geen genoeg van kan krijgen, de musical is ook vertaald naar het podium en nog steeds te zien op Broadway.

Bekijk de Southpark-aflevering hieronder. Heb je haast? De musical-stukjes beginnen rond 4 minuut 50, 10 minuut 40, 14 minuut 37 en 17 minuut 35

Onderwerpen