Spring naar de content

Sigaretten kopen? Haal ze in Polen!

Bent u een verstokte roker zonder geld voor een vakantie of een uitje? Wie prijsbewust is wordt tabakstoerist en reist af naar Luxemburg, België of zelfs Polen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Het Lenteakkoord is keihard voor de roker: opnieuw 35 cent erbij voor een pakje peuken. Daarmee komt de prijs van een pakje Marlboro (rood) sigaretten op 5,68 euro, dat is dertig cent per stuk. Dat Luxemburg goedkoop is als het op tabak aankomt was al bekend, maar tot waar in Nederland loont het eigenlijk om naar het groothertogdom af te reizen om uw verslaving zo min mogelijk te laten kosten? Het CPB laat nog even op zich wachten met de doorrekening van het Lenteakkoord, dus doet HP/De Site alvast een schaduwberekening voor de verstokte roker.

Rekenvoorbeeld
Binnen de EU mag u met maximaal achthonderd sigaretten per volwassene de grens over. Als u meer meeneemt kan de douane “onderzoeken of die goederen inderdaad voor eigen gebruik zijn.” Wanneer dat het geval is mag u dus nog flink meer meenemen, zolang het er maar niet op lijkt dat u een eigen winkeltje gaat beginnen. Voor het gemak gaan we uit van achthonderd sigaretten (Marlboro Rood) en één persoon die ze gaat ophalen. Verder reizen we in een auto met benzinemotor die 1:19 rijdt (veel snelweg) en de benzineprijs is 1,80 euro. De prijs in Nederland voor achthonderd sigaretten is, na de accijnsverhoging van het Lenteakkoord, 241 euro. Dit zijn de vergelijkende gegevens voor Luxemburg, België en Polen:

Land
Prijs van 800
sigaretten (€)*
Verschil met
Nederland (€)
Aantal km
(bij 1:19)
Luxemburg
170
71
750
België
202
39
410
Polen
88
153
1615

*Bron: landenportal.nl

Zoals uit de tabel valt af te leiden is het rendabel om naar het ESSO-station aan de Stawelerstrooss 7 in Huldange (Luxemburg) te rijden als u binnen een straal van 375 kilometer woont; dan kunt u ook nog terug naar huis en heeft u dus in totaal 750 kilometer afgelegd. Grofweg geldt dit voor iedereen beneden de lijn Medemblik-Emmeloord-Meppel. Overigens kunt u als u beneden die lijn woont ook net zo goed naar de Carrefour in Poppel (net over de Belgische grens) rijden: heen en weer zo’n vierhonderd kilometer. Zelfs een tripje naar Polen is lonend: van Amsterdam naar het Shell-station te Slubice en weer terug? Het is ‘slechts’ 1446 kilometer. Ook dan haalt u de kosten eruit.

Wilt u het uitje maximaal lonend maken? Zorg dan dat u de brandstofkosten met andere tabakstoeristen kunt delen. Ga bovendien niet met een volle tank van huis maar beperk u tot het minimaal noodzakelijke om op de plaats van bestemming te komen. Zowel in Luxemburg (€1,37), België (€1,69) als Polen (€1,34) tankt u namelijk goedkoper.

De accijnsverhogingen zijn bedoeld om de staatskas te spekken en GroenLinks is bovendien trots op de ‘verduurzaming’ die het Lenteakkoord tot gevolg heeft. Maar wordt wellicht het tegenovergestelde gerealiseerd? Meer brandstofuitstoot en minder sigarettenverkoop in Nederland? We zullen geduld moeten hebben tot 14 juni, dan komt het CPB met de officiële doorrekening.