Spring naar de content

Pechtold gaat de Bilderberggeheimen openbaren

Het is een jaarlijks terugkerend relletje: de Bilderbergconferentie en de Nederlandse deelnemers. Maar de critici hebben gelijk. Want wie op kosten van de belastingbetaler naar zo’n bijeenkomst vliegt, dient verantwoording af te leggen. En Alexander Pechtold gaat dat doen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Sinds de eerste bijeenkomst in 1954 is de Bilderbergconferentie in nevelen gehuld. De deelnemerslijst wordt bekend gemaakt maar daar blijft het bij. Dat leidt onvermijdelijk tot geruchtenvorming. Speur het web af en je raakt verzeild in complottheorieën over Illuminatie, het militair-industrieel complex en schaduwregeringen.

Dit weekeinde confereren de Bilderbergers in de Verenigde Staten, in Chantilly, Virginia. Zoals gebruikelijk is de deelnemerslijst weer imposant: Shell-baas Peter Voser, Henry Kissinger en senator John Kerry. Ook enkele Nederlanders zijn uitgenodigd. De vorstin, premier Mark Rutte en D66-leider Alexander Pechtold. Voorts publicist Paul Scheffer, Eurocommissaris Neelie Kroes, Unilever-baas Paul Polman en Beatrix’ vertrouweling econoom Victor Halberstadt. Die laatste – die overigens de inburgering van prinses Maxima begeleidde – zit in het organiserend comité van de Bilderbergconferentie.

Terechte Kamervragen
SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft meermaals vragen gesteld bij de Nederlandse deelname. Waarop hij nietszeggende antwoorden kreeg. Het is Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren die dit jaar het stokje overneemt van Van Bommel. Nu ja, zo’n bijeenkomst dient best wel een nobel doel: regeringsleiders, zakenmensen en journalisten die een weekend de wereldproblemen doornemen leidt alleen maar tot wederzijds begrip en uiteindelijk wereldvrede. Achter dat laatste moet u een ironieteken lezen.

Maar wat is het belang van die Kamervragen? Welnu, de reis- en verblijfskosten zijn voor rijksrekening. Dat geldt voor zowel de koningin als voor de premier. Dat betekent de inzet van het regeringsvliegtuig, de nodige beveiliging en het noodzakelijke hapje en een drankje. Van uw belastinggeld. Terwijl beiden als privépersoon afreizen naar de Verenigde Staten. Daar mag dan best wel iets tegenover staan. Wat bespreken de vorstin en premier daar? Wat zegt Rutte over Nederland en waarom mogen wij dat niet weten?

En daarom is het zo goed dat Alexander Pechtold deelneemt aan de Bilderbergconferentie. Want D66 is een groot voorstander van transparantie. “Zonder transparantie geen democratie,” zei D66-Kamerlid Gerard Schouw al begin dit jaar. We kunnen niet wachten op het volledige verslag van Pechtold.