Spring naar de content

Rutte snapt Bilderberg- regel niet

Partij voor de Dieren-voorvrouw Marianne Thieme wilde van de minister-president weten wat er nou allemaal besproken is op de Bilderbergconferentie vorige week in de Verenigde Staten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Dat mondde uit in Kamervragen aan premier Rutte die hij gisteren beantwoordde. Hij wil niets kwijt over het besprokene en Rutte beroept zich op de Chatham House Rules. Maar die regels bestaan niet. Wel bestaat de Chatham House Rule, enkelvoud dus. Maar laat die nou net niet van toepassing zijn op de Bilderbergconferenties.

Chatham House – een 18e eeuws huis aan het Londense St. James’s Square – heet officieel het Royal Institute of International Affairs, een denktank die zich bezighoudt met internationale vraagstukken. Het instituut bestaat sinds 1920.

In 1927 werd de Chatham House Rule gedefinieerd. De kern: deelnemers aan een discussie moeten vrijuit kunnen spreken. Er mag in de buitenwereld gesproken worden over die discussie mits uitspraken niet zijn toe te schrijven aan de deelnemers. In het Engels:

When a meeting, or part thereof, is held under the Chatham House Rule, participants are free to use the information received, but neither the identity nor the affiliation of the speaker(s), nor that of any other participant, may be revealed.

Los van het feit dat de premier dus denkt dat er méérdere regels zijn, interpreteert hij deze ook nog eens verkeerd. Interessanter is dat Rutte wél mag vertellen wat hijzelf heeft gezegd. We nemen u even mee naar de Q & A van de Chatham House Rule.

Q. Can you say within a report what you yourself said at a meeting under the Chatham House Rule?
A. Yes if you wish to do so.

Rutte mag dus wel degelijk verslag doen van de bijeenkomst en dan met name van zijn eigen bijdrage.

Helaas valt in dezelfde Q & A te lezen dat de Bilderbergconferentie gewoonweg niet valt onder de Chatham House Rule, want:

Q. Can a list of attendees at the meeting be published?
A. No – the list of attendees should not be circulated beyond those participating in the meeting.

Tja, dat is dus een probleem.

Update 9 juni – Marianne Thieme wil nu het naadje van de kous weten en stelt vervolgvragen. “Deelt u de mening dat de Chatham House Rule u de mogelijkheid biedt om mededeling aan derden te doen over wat u zelf gezegd heeft tijdens de conferentie?”