Spring naar de content

Halsema-spindoctor stapt over naar Pechtold

Het zat er aan te komen maar Bart Snels is nu definitief om. De oud-woordvoerder van Femke Halsema gaat de komende campagne aan de slag voor D66-leider Alexander Pechtold.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Een Haagsche Post vanuit Utrecht dit keer. Gisterenavond dineerden we bij een uitstekend Grieks restaurant aan de Oudegracht. Mijn levensgezellin verjaarde en dat diende met twee goede vrienden gevierd te worden. Na een uitstekend diner – support your local Greek! – was het tijd voor een rookpauze en vervoegden we ons op het terras.

Alle vier woonachtig in Utrecht kwam het al snel op het lokale gesprek van de dag: het PvdA/GroenLinks college wil ‘vervuilende’ auto’s uit de Utrechtse binnenstad weren. Dieselwagens ouder dan acht jaar zijn vanaf volgend jaar niet meer welkom. Later geldt hetzelfde voor benzinewagens van 12 jaar en ouder.

Verslaggever dezes heeft rijbewijs noch auto maar zijn vrouw wel. Een acht jaar oude diesel-bestelbus om precies te zijn. Met een vergunning om voor haar huis in de binnenstad te parkeren. De andere tafelgenote rijdt een oude edoch indrukwekkende met leder afgezette BMW-winnaarsklasse. De laatste disgenoot bestuurt een Smart dus die zit vermoedelijk safe. Zijn tweede auto, een klassieke Mercedes Benz cabriolet, valt volgens hem onder het Nationaal Erfgoed dus hij acht de kans klein dat die van de Oudegracht verbannen wordt. Ik help het hem hopen.

U begrijpt, een verhit gesprek over een toch al zo zieltogend GroenLinks. Toen viel mijn oog op het stel aan het tafeltje naast ons. Ik zag een bekend gezicht. Oh ironie, daar zat Bart Snels! Voormalig directeur van De Helling, het wetenschappelijk bureau van GroenLinks. In 2010 nog campagneleider, politiek coördinator van de fractie en woordvoerder van Femke Halsema.

Sinds 1 september 2011 is hij zelfstandig publicist en volgens zijn Linkedin beschikbaar voor ‘politiek-strategisch en communicatie-advies’. In februari dit jaar dook hij op als ghostwriter van het boek van D66-leider Alexander Pechtold over Henk en Ingrid. Voorwaar, een veeg teken. Helaas voor u was op dit terras de Corfu-code van kracht, dus kan het gesprek niet woordelijk weergegeven worden. Wel noemde één van de gesprekspartners de start van de D66-campagne onder leiding van Kamerlid Kees Verhoeven terecht ‘knullig’. Toch kunnen wij u melden dat Snels naar eigen zeggen is toegetreden tot het campagneteam van Pechtold. Snels zal de D66-lijsttrekker ‘wanneer nodig’ met ‘raad en daad bijstaan’.

Eenmaal binnen memoreerden we hoe Snels in 2010 GroenLinks aan tien zetels hielp en dat de partij nu op vijf zetels in de peilingen staat. Alexander Pechtold heeft niets te klagen, was de communis opinio. Vervolgens werden de Ellinikos Kafés geserveerd en dwaalden onze gedachten even af naar Jolande Sap.

/Haagsche Post is een rubriek van notities, geruchten en onbewezen theorieën uit de residentie. Ditmaal een notitie uit de Domstad dus. Meer over de Haagse spindoctors leest u in de nieuwe HP/De Tijd.