Spring naar de content

Gendergekte? Zweedse peuterschool benadert alle kinderen genderneutraal

Niet met ‘hem’ of ‘haar’, maar met het genderneutrale ‘hen’ worden de kinderen aangesproken op peuterschool Nicolaigarden in Stockholm. Iedereen moet gelijke kansen hebben in de samenleving en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Want ook op de peuterschool worden jongens en meisjes al in een rol geduwd: meisjes worden geacht te spelen met poppen en jongens dienen zich te begeven in de bouwhoek.

Na intern onderzoek van de Zweedse peuterschool waarin de leiders elkaar filmden en vervolgens hun gedrag tegenover de kinderen analyseerden, bleek dat er grote verschillen waren in de manier waarop jongens en meisjes werde behandeld: zo werden meisjes bijvoorbeeld veel langer getroost dan jongens, en werd er veel meer met meisjes gesproken dan met jongens.

Dat wordt nu dus anders aangepakt op de school die overheidsgefinancierd is, en bovendien op de volledige steun van de regering kan rekenen. “The important thing is that children, regardless of their sex, have the same opportunities”, lezen we in de New York Times.

Kritiek is er ook, veel zelfs. Maar de brieven en mailtjes zijn volgens de schoolleidster vooral gebaseerd op angst en woede, niet op argumenten. Hoe dan ook, er blijkt in ieder geval markt voor dergelijke scholen in Zweden, want het heeft succesvol een tweede dependance geopend.

Lees hier meer over de genderneutrale peuterschool.

Genderissue: jongens worden minder lang getroost dan meisjes