Spring naar de content

Enorme cyberaanval op banken onderweg

Donderdagochtend maakte softwarebeveiligingsbedrijf McAfee bekend dat ze een enorme cyberaanval op mogelijk miljoenen bankrekeningen van particulieren in de Verenigde Staten op het spoor is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

De aanval is nog niet begonnen maar er zijn zeer serieuze indicaties dat het om een goed gecoördineerde, breed door hackers gedragen aanval zal gaan, met het oogmerk honderden miljoenen zoek te maken van de rekeningen van Citi bank, Paypal, Chase en Bank of America.

Er zou een pilot zijn gedraaid op een paar honderd bankrekeningen, met een Trojaans paard, een virus dat zich op de computers van eindgebruikers installeert.

Blitzkrieg
De uiteindelijke aanval, met de codenaam Blitzkrieg, moet komend voorjaar plaatsvinden en is geïnitieerd door een tweetal bekende Russische hackers en een bekende – maar ook onbekende – maffia-hacker met de codenaam NSD.

Er heeft op het web al een heuse wervingsactie voor partners in crime plaatsgevonden die, afhankelijk van hun kundigheid, een aandeel in de winst toegezegd krijgen.

De waarschuwing van McAfee is zeker serieus te nemen. In september j.l. was er een waarschuwing voor de Iraanse hackersgroep Cyber Fighters of Izz ad-Din al-Qassam die een enorme Denial of service-aanval voorbereidde op de grote Amerikaanse banken. Die aanval vond ook plaats, computersystemen van grote banken als Citi, Morgan Stanley en Bank of America waren urenlang onbereikbaar.

En in juni ontdekte McAfee een cyberaanval op zo’n 60 banken waarbij waarschijnlijk méér dan 80 miljoen dollar werd buitgemaakt. De betrokken banken weigeren, als altijd, commentaar.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.

Onderwerpen