Spring naar de content

En als ING en Rabobank wél gehackt zijn, zouden we dat dan horen?

Het is de trending topic en méér. Er gebeuren vandaag mysterieuze dingen in de systemen van de Rabobank en ING; ze lijken voor zichzelf begonnen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Mutaties zijn niet verwerkt of juist wel, ook als ze er niet waren. Saldi kloppen niet, in extremis staan ze op ‘0’.

ING meldt op de eigen website, net als Rabo, dat er storingen zijn. ING meldt ook dat er door het gedoe met al dan niet verwerkte en al dan niet door u gewenste mutaties, ongeoorloofde roodstanden kunnen zijn ontstaan. Dat komt me nogal autistisch voor, vooral dat ‘ongeoorloofde’. Wie haalt het in zijn hoofd om daarover te beginnen? Onder deze omstandigheden.

Het zou een bijzondere samenloop van omstandigheden kunnen zijn dat zowel Rabo als ING tegelijk door een storing van zo’n omvang worden getroffen. Met de nadruk op ‘zou kunnen’.

Maar het zou ook geen toeval kunnen zijn en een hack. Komen we dat te weten?  Misschien ooit. Maar waarschijnlijk niet op korte termijn en ook niet uit de mond van bankwoordvoerders. Wie op www.allestoringen.nl kijkt, ziet een zorgwekkend patroon bij zowel Rabo als ING. Op beide pagina’s eronder de reacties van boze klanten. Die kunnen niet pinnen, niet tanken, geen boodschappen doen.

Wereldwijd is er in elk geval al een tijdje een probleem met banken en hackers, leest u maar.

Het gebrek aan communicatie van beide banken maakt het beeld niet vrolijker. En dat er geen uitzicht is op het tijdstip van een mogelijke oplossing maakt het op dit moment voor heel veel mensen erger dan Cyprus. Daar kon je in elk geval nog €150 of €300 per dag opnemen. Ik weet het, ik chargeer nogal. Maar het geeft toch te denken. Heel veel Nederlanders weten vandaag hoe dat moet hebben gevoeld.

Is het kabinet al bijeen voor crisisberaad? Zijn ze wakker op het Frederiksplein? Dat banken nogal wat macroproblemen hebben, dat is geen nieuws. Het interesseert ons precies zoveel als we eraan kunnen verhelpen: zo goed als niks. Maar nu komt er van alles wel heel dichtbij. Want dit duurt al van vanaf vanochtend 11.39 uur. En ik schrijf dit om 19.10 uur.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter

 

Onderwerpen