Spring naar de content

Frans Weekers: tweede opzichtig falende VVD-staatssecretaris in een maand

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) zit op de schopstoel. De VVD’er ligt onder vuur vanwege de zogenoemde Bulgarenfraude, waarbij Bulgaren in Nederland allerlei toeslagen aanvragen die vervolgens in de portemonnee van een criminele organisatie verdwijnen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

Weekers is, na Fred Teeven, hiermee de tweede VVD-staatssecretaris binnen een maand die zich in het parlement moet verantwoorden wegens opzichtig falen in hun ministeries.

Teeven
Collega Teeven van Veiligheid en Justitie wist medio april een motie van wantrouwen te overleven, voornamelijk dankzij de steun van coalitiepartner Partij van de Arbeid. Deze motie was ingediend naar aanleiding van de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov. Hij maakte een einde aan zijn leven nadat hij ten onrechte vast was gezet tijdens zijn uitzetprocedure. Het niet-steunen van de motie kwam de PvdA op kritiek te staan. Als de partij niet in de regeringsbanken had gezet maar in de oppositie had het de staatssecretaris verzocht op te hoepelen, luidde de kritiek.

Nu is Frans Weekers aan de beurt. Ondanks vermeende hulp van Kamervoorzitter Anoushka van Miltenburg lukte het VVD en PvdA niet een debat over de kwestie tegen te houden. De brief die Weekers dit weekeinde (te laat) naar de Kamer stuurde hielp hem nauwelijks; de oppositiepartijen eisen meer duidelijkheid van de staatssecretaris.

Steun
Gezien de lastige totstandkoming van het debat is het te verwachten dan de PvdA ook ditmaal (aanstaande dinsdag) geen motie van wantrouwen zal steunen. Bovendien heeft Weekers in zijn brief geschreven dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher eerder van de fraude wist dan hijzelf. En Asscher is vicepremier namens de PvdA.

Zo zal waarschijnlijk ook deze VVD-staatssecretaris de hongerige wolven van de oppositiebanken van zich afschudden. Een glas, een plas…

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook