Spring naar de content
bron: anp

Kees Brusse: kroniek van een verloren jeugd

Zijn kinderjaren liggen ver achter hem, maar laten hem niet los. Kees Brusse blijft graven naar zijn vader, M.J. Brusse, schrijver van een beroemd jongensboek, die zijn eigen zoon aan zijn lot overliet. Toch is hij hem dankbaar. ‘Hij heeft mij op het spoor van het toneel gebracht.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Rooduijn

“Het is maar een spel,” relativeert Kees Brusse (88) zijn afhankelijk van een zuurstofapparaat ten gevolge van longemfyseem. Als ziekte inderdaad een spel is, speelt de oud-acteur dat met een bewonderenswaardige monterheid. “Het zal allemaal wel een bedoeling hebben.” En dan bemoedigend, tot zijn bezoeker: “’t Is een hele klus hè, leven...”

Kees Brusse vertrok enkele maanden geleden uit Australië om zich te vestigen in het Rosa Spier Huis, een rusthuis voor kunstenaars te Laren. Als we De Telegraaf moeten geloven, repatrieerde hij in een hopeloze gezondheidstoestand, maar daarvan blijkt niets op deze zonnige voorjaarsdag. Pratend over zijn vader, M.J Brusse, die ineens uit zijn leven verdween, is de oud-acteur en -programmamaker onvermoeibaar. Het gesprek wordt alleen onderbroken voor een telefoongesprek met Joan, zijn vijfde echtgenote, die dagelijks belt en om de paar maanden uit Australië overkomt.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap