Spring naar de content

Hoe ‘uitlachartiesten’ 5x modaal verdienen met een uurtje optreden

Heeft u ook zo gelachen om het valse gekrijs en de alles behalve ritmische danspasjes van Zanger Rinus, de treurige kerst van aso’s Tiny en Lau en de loze opmerkingen van het Haagse leeghoofd Jokertje? Ze lachen zelf nog veel harder! Terwijl wij ze met collega’s nadoen in ons kwartiertje pauze – om de ellende te vergeten van het armetierige loonslavenbestaan – halen de ‘uitlachartiesten’ in diezelfde tijd een prima weeksalaris binnen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Zanger Rinus bijvoorbeeld. Het grote publiek leerde hem kennen doordat een van zijn nummers in de TV Draait Door bij DWDD belandde. De man uit Drachten werd zelfs opgepikt door Amerikaanse media. Rinus schrijft teksten als ‘Toeter, toeter, toeter, toeter. Met Romana op de scooter’, ‘Heb jij mijn piek gezien?’ en ‘Hey Marlous, ik wil met je onder de douche’. Na een minuutje of twintig laat hij zich nog even in zijn gezicht uitlachen door het in de regel dronken publiek, en vangt daarna 895 keiharde eurootjes. Dat blijkt uit een offerte van Twilight Entertainment. En ja, dat bedrag is exclusief techniek en btw.

Tien duizend euro per maand verdienen
De agenda op Rinus’ officiële website laat zien dat hij wekelijks zo’n drie tot vier keer optreedt. Hoewel hij in totaal slechts zestig tot tachtig minuten zingt per week, levert dat hem een maandloon op van ruim 10.000 euro – waarvan vermoedelijk nog wel iets naar het boekingsbureau gaat. Daarnaast kan Zanger Rinus ook nog de hele dag chillen met vriendin Debora, want zijn 20 minuten durende optredens vergen vast niet enorm veel vakmanschap en voorbereiding. Een netto modaal inkomen bedraagt tegenwoordig 1811 euro. Dat verdient de (naar verluidt) verstandelijk beperkte Rinus met gemak vijf keer. En dan rekenen we de inkomsten van zijn fanshop niet eens mee. Hoezo zwakbegaafd?

Herman Idols Berghuis
Nog zo’n artiest die flink kan teren op zijn onkunde: Herman Berghuis. Hoewel zijn eerste optreden (in Idols) inmiddels tien jaar geleden is, vraagt de geboren danser via Boek-Entertainment nog steeds 650 euro, exclusief btw, techniek en hospitality rider. Toegegeven, werkelijk heel Nederland heeft om Herman gehuild van het lachen. Hij fungeerde zelfs een tijdje als slaaf van Robert Jensen. Toch kan de Schagenees kennelijk jarenlang voortborduren op zijn krakkemikkige dansmoves, wat na niet afgeronde mbo-opleidingen administratie en bouwkunde toch waardevol is. Miljonair zal hij niet worden, maar mocht Herman wat krapjes zitten, kan hij altijd nog op een bedrijfsfeestje dancen voor inspiration.

Jiskefet-achtig echtpaar
Ook Tiny en Lau waren een aantal jaar geleden een nationale hit, dankzij een Jiskefet-achtige documentaire van Roy Dames waarin Lau tijdens kerstvoorbereidingen alles bij elkaar scheldt in plat Rotterdams, terwijl Tiny met door en door weggepafte stem het scheldkanon probeert te kalmeren. Tiny en Lau waren een tijdlang te boeken bij Easybookings voor een bedrag van 1395 euro. Wat ze dan doen? Waarschijnlijk schelden en schorre lachsalvo’s ten gehore brengen. Inmiddels heeft het echtpaar vermoedelijk genoeg centen binnengeharkt voor hun oude dag. Voor de eerder genoemde 1395 euro willen ze nu hun bed niet meer uitkomen, blijkt bij opvraag van een offerte.

Is Jokertje écht zo dom?
Jokertje is ook iemand die niets bijzonder veel kan, en toch een bak met geld vraagt. De Scheveninger – die vooral bekend werd door veel zuipen in Oh Oh Cherso – rekent voor een meet-and-greet 1375 euro exclusief btw. Hij wordt regelmatig weggezet als leeghoofd, en alles en iedereen persifleert hem, maar hoe stom is Jokertje écht? Voor iemand die nu vooral bezig lijkt te zijn met studeren aan de universiteit, is 1375 euro een lekkere bijverdienste voor een uurtje handen schudden.

De uitlachartiest met het laagste banksaldo
De nieuwste nationale uitlachsensatie is Rapper Sjors uit Man Bijt Hond. Sjors blijkt niet bepaald een zakenman: bij het opvragen van een offerte blijkt dat EasyBookings geen zaken meer wil doen met de Limburgse rapper, omdat hij een aantal keer niet kwam opdraven bij optredens. Hoewel het e-mailadres voor boekingen nog op Sjors’ Facebook-pagina staat, reageert hij niet op het offerteverzoek.

Arme Sjors. Wordt door het hele land uitgelachen, maar weet er financieel geen slaatje uit te slaan.