Spring naar de content

Omgekeerde wereld: Suriname en Antillen schminken Sinterklaas wit

We zouden het bijna vergeten, maar ook in Suriname en op de Antillen wordt jaarlijks het Sinterklaasfeest gevierd. En daar wordt niet Zwarte Piet, maar de Goedheiligman geschminkt. Wit uiteraard.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

NOS-correspondent Dick Drayer schrijft op zijn blog: “(…) Maar de echte oplossing voor het sinterklaas-en-zwarte-pieten probleem ligt op Curaçao. De emoties rond het kleurrijke kinderfeest bestaan ook hier, maar spelen nauwelijks een rol. Onder aanvoering van Helmin Wiels leek in eerste instantie ook Zwarte Piet op Curaçao een kort leven beschoren. De sentimenten waren daarbij niet zozeer gericht tegen een mogelijk racistisch element, maar meer tegen het Nederlands karakter van het kinderfeest. Nu de bekende politicus niet meer leeft, lijkt die discussie te zijn verstomd.”

Hij vervolgt: “Op het kleine eiland van de Benedenwinden worden de Sinten wit en de Pieten zwart geschminkt. De sinterklaascentrale in Willemstad ontvangt mensen van allerlei pluimage en poedert ze terug tot de twee basiskleuren van het feest: wit en zwart. Ongeacht hun huidskleur. Sint en Piet spelen hier vooral een rollenspel. Beiden praten met amateurachtige toneelstemmetjes een nogal geforceerde rol. Kinderen zijn vooral bang voor die wit geschminkte sint. Het kleurtje dat beiden krijgen opgesmeerd ziet er nogal clownesk uit, maar ontdoet hen beiden daardoor wel van hun echte huidskleur. Die speelt geen rol meer. En dat is wat we met z´n allen toch willen?”

SP1

(Via)

SP2

(Via)

SP3

(Via)

SP4

(Via)

SP5

(Via)

SP8

(Via)

SP67

(Via)