Spring naar de content

Waarom multivitamines geldverspilling zijn

Slikt u ook elke dag braaf een vitaminepil om uw gezondheid op peil te houden? Zeker in de wintermaanden is het verstandig om voor voldoende vitaminen te zorgen, toch? Onzin! Vitaminepillen hebben geen enkel effect op uw gezondheid, schrijven vier vooraanstaande artsen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Onzin in een potje
U bent bepaald niet de enige die in de vitamineval getrapt bent. In Nederland wordt jaarlijks voor ruim 286 miljoen euro aan voedingssupplementen verkocht. De pillen worden verkocht als ‘waardevolle aanvulling op een gezonde voeding’ en bevatten naast een flinke dosis van elke denkbare vitamine vaak ook een ‘gezonde dosis’ mineralen, anti-oxidanten of spoorelementen. Een eenvoudig potje mulitvitaminen is al te koop voor nog geen twee euro, maar gaat u voor ‘kwaliteit’, dan bent u zo veertig euro kwijt voor een potje gebakken lucht.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Genoeg is genoeg
In het jongste nummer van het medisch vakblad Annals of Internal Medicine, dat deze week verscheen, reageren vier Britse en Amerikaanse artsen op drie onderzoeken naar de werking van voedingssupplementen die het vakblad eerder publiceerde. In alle drie de onderzoeken bleek dat de proefpersonen geen enkele baat hadden bij het slikken van extra vitamines. Genoeg is genoeg, besloten de vier artsen die het commentaarstuk schreven. Volgens hen is er nu voldoende bewijs dat extra vitaminen slikken geldverspilling is.

Sterker nog, soms kan het gebruik van vitaminepreparaten zelfs schadelijk zijn. Wanneer u te veel vitamine E of A slikt, loopt u het risico uiteindelijk minder gezond te worden dan u was vóór u de pillen nam, aldus de auteurs van het artikel.

Groente en fruit
Alleen over vitamine D willen de artsen zich niet zo stellig uitspreken. De resultaten van de onderzoeken naar het effect van die vitamine zijn niet eenduidig.

Voelt u zich onthand nu u uw vitaminepil in de kast kunt laten staan? De artsen hebben een even zinnig als voor de hand liggend advies voor u: “Eet voldoende groente en fruit.” Het effect van het eten van veel plantaardige verswaren heeft volgens de auteurs van het artikel een veel groter effect op uw gezondheid dan welk voedingssupplement ook.

Onderwerpen