Spring naar de content

Onderzoek: dit zijn de 10 meest rustgevende nummers aller tijden

Pak uw moment van rust. Schakel even terug naar uw ware zelf. Word volledig één met de wereld en laat de ratrace even voor wat hij is. Natuurlijk, ook wij zouden graag even onthaasten door een maand in een boeddhistische zwijgtempel in Thailand te vertoeven, maar daar geeft de baas geen verlof voor.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

U bent dus op uzelf aangewezen voor het bereiken van het Nirwana. Gelukkig komt er hulp uit onverwachte hoek: de wetenschap. Er is namelijk een lijst opgesteld met de tien meest relaxte nummers aller tijden. Met op nummer één een plaatje dat zo rustgevend is dat de onderzoekers u ten strengste afraden om de compositie in de auto af te spelen. U zou zomaar in slaap kunnen dommelen.

De acht minuten durende track Weightless van de ambient-band Marconi Union bracht bij de veertig proefpersonen die meededen aan het onderzoek van het Britse Mindlab international de meeste kalmte teweeg. De deelnemers werden aangesloten op sensoren die hun hersenactiviteit en stress maten, en moesten in een race tegen de klok puzzels oplossen. Bij het horen van Weightless kregen ze een tragere hartslag en voelden ze zich dus heel ontspannen. Sommige proefpersonen werden er zelfs doezelig van.

Uiteraard valt over smaak niet te twisten, maar daar ging het in dit onderzoek dan ook niet om. Volgens onderzoeker David Lewis spreekt de muziek de diepe delen van het brein aan, delen die niet alleen betrokken zijn bij de verwerking van geluid, maar ook een rol spelen bij emoties. Het ritme van zestig slagen per minuut dat langzaam vertraagt naar vijftig heeft bovendien het effect dat de hartslag méé vertraagt.

De nummers twee en drie op de lijst zijn van vrij onbekende bands, en passen qua traagheid en sound in het straatje van de nummer één. Op nummer vier staat een lied van de Ierse folkzangeres Enya, op vijf een nummer van de Britse band Coldplay, Strawberry Swing

De lijst is behoorlijk divers. Het pakkende pianostuk Someone like you van Adele staat erin, en ook – misschien een verrassing voor wie dacht dat de jaren negentig alleen deprimerende rock of neurotische happy hardcore hadden voortgebracht – Pure Shores van All Saints. Klassiek ontbreekt evenmin: Canzonetta sull aria van Mozart staat op de negende plaats.

Wat opvalt is dat veel muziek op de lijst afkomstig is van de Britse eilanden. Zit daar soms iets in het grondwater dat een kalmerend effect heeft, of komt het misschien door het feit dat het onderzoek werd uitgevoerd door een Brits wetenschappelijk instituut? Het blijft gissen…

Voor de liefhebber de lijst met de meest slaapverwekkende muziek aller tijden:

1. Marconi Union – Weightless 
2. Airstream – Electra 
3. DJ Shah – Mellomaniac (Chill Out Mix) 
4. Enya – Watermark 
5. Coldplay – Strawberry Swing 
6. Barcelona – Please Don’t Go
7. All Saints – Pure Shores 
8. Adele – Someone Like You 
9. Mozart – Canzonetta sull’aria 
10. Cafe Del Mar – We Can Fly