Spring naar de content

PvdA-mediamachine draait door: helft politieke gasten DWDD is PvdA-lid

Nederlandse talkshows bieden veel vaker een podium aan PvdA’ers dan aan vertegenwoordigers van andere partijen. De gast is daarnaast in 70 procent van de gevallen een man. Data-analist Thomas Boeschoten bevestigde het bestaan van een talkshowelite aan de hand van een analyse van zeven talkshows van de afgelopen vijftien jaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Na enig speurwerk kwam Boeschoten erachter dat alle gasten van Pauw & Witteman geregistreerd staan op IMDb (Internet Movie Database). Hetzelfde geldt voor die van Barend & Van Dorp, De Wereld Draait Door, Knevel & Van den Brink, Jinek, Jinek op Zondag en Zomergasten. In totaal onderzocht hij 16.000 gesprekken met bijna 6000 gasten.

Conclusie: er traden véél meer PvdA’ers op dan leden van andere partijen. Zo was de helft van alle ‘politiek getinte’ gasten bij DWDD lid van de PvdA. Dat moet wel in brede zin gezien worden, legt Boeschoten uit in een interview op Radio 1. Hij telde figuren als Felix Rottenberg en Maarten van Rossem ook mee als PvdA’er als ze zich niet als PvdA’er kwamen profileren. Dat is arbitrair, geeft Boeschoten toe, maar ook als je hen niet meerekent, kom je nog altijd op 38 procent. Bij Pauw & Witteman was 34 procent van gasten aan tafel PvdA’er.

Komt het doordat de PvdA de afgelopen vijftien jaar nu eenmaal relatief veel regeringsverantwoordelijkheid had? Heeft het te maken met de linkse redacties die de gasten uitkiezen? Of hebben PvdA’ers, zoals de eindredacteur van Pauw & Witteman in het gesprek op Radio 1 suggereert, gewoon minder last van ‘bangerigheid en angsthazerij’ om in een talkshow op te treden dan andere politici?

En dan de vrouwen. Gemiddeld is maar 30 procent van de gasten van het vrouwelijk geslacht. Boeschoten legde de gegevens van Barend & Van Dorp uit 1999 naast die van hedendaagse talkshows en kwam tot de best opvallende conclusie dat er in vijftien jaar tijd niets veranderd is.
Wordt dat niet eens hoog tijd? Daar zijn de meningen over verdeeld. Een reden van de scheve verhouding zou volgens de interviewster van Radio 1 kunnen zijn dat mannen nu eenmaal liever in debat gaan, terwijl vrouwen vaak wat terughoudender en onzekerder zijn.