Spring naar de content

Pieter Drift en Willem Jakobs: guerillakunst aan de Rijn

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: kunstenaarsduo Pieter Drift en Willem Jakobs uit Arnhem.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Beeldend kunstenaar Pieter Drift (Vlaardingen, 1967) studeerde in 1991 af aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam (Vrije Grafiek) en maakt etsen, tekeningen en collages.
Willem Jakobs (Benthuizen, 1971) studeerde in 1995 af als beeldhouwer, maar volgde daarna een nieuwe opleiding en werd landschapsarchitect.

Drift en Jakobs zijn zwagers van elkaar en kennen elkaar al sinds 1987. Pas in 2012 besloten ze samen iets te maken op Flatsival in Arnhem. En dat beviel. Sindsdien werken ze samen als kunstenaarsduo.

Over hun werk
“Elke week gaan we samen even zitten, noteren we allerlei ideeën en gaan op stap. We beperken ons tot nu toe tot alledaagse dingen als tafels en stoelen. We willen de werkelijkheid een twist geven. Iets vervreemdends, een poëtisch beeld. Het gaat erom dat je opnieuw moet kijken. En ja, een beetje geïnspireerd door Klaas Gubbels (van wie ik op de academie in Rotterdam nog les heb gehad) zijn we wel. Ook hij werkt in Arnhem en is al decennialang bezig met tafels en stoelen.

“Verder zijn onze inspiratiebronnen Banksy en Gilbert & George. Ons werk lijkt er niet op, maar doet er wel aan denken, doordat we onszelf als duo gebruiken (Gilbert & George) en soms kiezen voor guerillakunst (Banksy). Maar wat afwijkend is, is onze vorm: wij gebruiken alledaagse objecten en plaatsen die ongevraagd in de openbare ruimte.”

Meer werk van Pieter Drift en Willem Jakobs vindt u hier.

Flat City from Pieter Drift on Vimeo.

2012 Flat City
Flat City, 2012
De aangeboden lunch, 2013
De aangeboden lunch, 2013
De Tuin van Herinnering, 2013
De Tuin van Herinneringen, 2013

 

Ecoduct, 2013
Ecoduct, 2013
Stormachtige ontmoeting, 2013
Stormachtige ontmoeting, 2013
De voorproever, 2014
De voorproever, 2014
Van de andere kant bekeken, 2014
Van de andere kant bekeken, 2014
Wijn, 2014
Wijn, 2014

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.

——
  Download deze gratis app om ons maandblad op uw tablet te lezen
  Volg HP/ De Tijd en Nick Muller
  
Volg HP/ De Tijd op Facebook

Onderwerpen