Spring naar de content

33 redenen om geen seconde van de Ronde van Vlaanderen te missen

Voor u geselecteerd: 33 redenen om geen seconde van de Ronde van Vlaanderen te missen

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

1. Er kunnen wel twintig renners winnen. Natuurlijk, Sagan en Cancellara maken de meeste kans, maar sta niet verbaasd te kijken als Zdenek Stybar, Geraint Thomas of Arnaud Demare op het hoogste schavotje eindigt.

2. De toeristische informatie over cafeetjes, restaurants en onduidelijke wielerexposities in dorpshuizen – inlichtingen waar nooit iemand iets mee zal doen.

3. Het debuut van Dylan van Baarle, volgens Garmin-ploegleider Geert van Bondt ‘de nieuwe Cancellara’. Eerst maar eens de nieuwe Koen de Kort worden, dan zien we wel weer verder.

4. De Nederlandse hoop. Het kan kort duren, het kan lang duren, maar uiteindelijk wordt hij altijd de kop ingedrukt.

5. Idem voor de hoop op een zege van Jurgen Roelandts.

6. De grijpgrage klauwtjes van Peter Sagan

7. De parkoerswijziging, waardoor de Koppenberg – waar het altijd een zooitje wordt – voor het eerst in jaren weer een doorslaggevende rol zou kunnen spelen.

8. De Steenbeekdries.

9. De verwachte herrijzenis van Stijn Devolder, een van ’s werelds grilligste coureurs. Devolder is als een aandeel waarin je alleen kunt handelen als je voorkennis hebt.

10. De koers is een opeenvolging van sleutelmomenten. Je hebt, bergjes, kasseistroken en stukken weg tussen de bergjes en asfaltstroken in. De beslissing kan overal vallen.

11. Het rijden van Dries Devenyns, dat vermoedelijk zo goed is dat men op de Belgische televisie zal stellen dat ‘het toch spijtig is dat hij voor Degenkolb moet vlammen’.

12. De flashinterviews bij de start. ‘We gaan even naar een flashinterview, we hebben er nog wel een klaar staan. Wat dacht Johan Vansummeren vanochtend bij de start’. Renaat Schotte die de vraag ‘Wat denk je van de wedstrijd?’ stelt aan de zeventien belangrijkste kanshebbers – waarvan vijftien Belg.

13. Als we eerlijk zijn: de Ronde van Vlaanderen is de eerste grote wedstrijd van het wielerseizoen. Hier hebben we een winter lang op gewacht, de gedachte aan deze stralende zondag heeft ons erdoor gesleept. Vergeleken bij de Ronde is Milaan – San Remo een lang uitgerekte aanstellerskoers.

14. Het brutale jongenshoofd van Niki ‘Doe Maar’ Terpstra.

15. De beroemde Vlaamse Naam van het Jaar-verkiezing, met als kanshebbers Guillaume van Keirsbulck, Greg van Avermaet, Kenneth Vanbilsen, Edwig Cammaerts en Laurens de Vreese.

16. De valpartij ‘zonder erg’: drie verweesde jongens in een Vlaams veld, met een bloedende knie en een wiel in de hand.

17. De exploten van Stijn Vandenbergh. Let goed op, want na Parijs-Roubaix verdwijnt deze renner weer een jaar in de mist van de post-Vlaamse klassiekerperiode.

18. De uitermate boeiende haargrens van Eddy Planckaert.

19. De glimmend-bruine hammen van de man met rugnummer 1.

20. De klassieke exoot op Vlaamse wegen, een rol die dit jaar wordt gespeeld door de Venezolaan Jackson Rodriquez en de Costa Ricaan Andrey Amador.

21. Het turven van het aantal malen dat Wuyts en De Cauwer vaststellen dat Leukemans ‘nog altijd makkelijk mee is’.

22. De chasse patate van een Franse renner wiens vriendin een schoonheidssalon uitbaat in een dorp waar de Vlaamse commentatoren vaak komen.

23. RO-DA-NI-AAAAAAA.

24. De weersverwachting: grijs en droog. Dat is eigenlijk geen reden om geen seconde van de wedstrijd te missen, maar zeker ook geen reden om wel een seconde van de wedstrijd te missen.

25. De Italiaanse flash-interviews van Renaat Schotte: ‘Peter, complimenti per la vittoria. Puoi raccontare che c’e successo?’

26. Café De Zon op het Kwaremontplein. En dan fantseren over hoe het moet zijn om daar een Kwaremont-bier te drinken.

27. Het tactisch spel tussen de bergjes, waarbij eindeloos kan worden gefilosofeerd over de ploeg die het meest baat heeft bij de huidige situatie – vaak is dit de Quick-Step, die op de eerste zondag van april altijd wordt omgedoopt tot “De Ploeg Boonen”.

28. Parikeberg.

29. De ploeg ‘Wanty’.

30. Het moment dat een Belkin-renner voorop rijdt en dat Belkin-kopman Sep Vanmarcke zonder enige aanleiding het gat begint dicht te rijden.

31. De klassieke ‘rare patriot’ die in de finale nog altijd bij de eersten meerijdt. Dit kan in principe iedere halvezool zijn. Voor dit jaar zetten we in op Silvan Dillier, Ramon Sinkeldam en Marco Bandiera.

32. Aan het einde wint een coureur met meer ereplaatsen in grote wedstijden dan de PvdA gemeenteraadsleden. Maar ook: een renner met evenveel zeges in grote wedstrijden als Britt Dekker eredoctoraten heeft: Greg van Avermaet, een man om eens stevig voor te supporteren.

33. RIBBEDEBIE.