Spring naar de content

Zien: waarom suiker net zo verslavend als cocaïne is

Dat suiker verslavend is en door de voedselindustie overal in verwerkt wordt, is op zich geen nieuws. Dat het (een soort van) verslavend is, weten we ook. Wel is er nu een mooie documentaire omheen gebouwd, die laat zien hoe schrijnend dat is: Fed Up.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

We houden allemaal van suiker en we eten het veel. Waar we alleen niet bij nadenken, is dat suiker hetzelfde effect op de hersenen heeft als bijvoorbeeld alcohol, cocaïne en roken. Suiker is dus niet alleen slecht voor de hersenen, maar ook voor het lichaam. Recent onderzoek wijst uit dat alleen al in Amerika 1 op de 3 mensen voor het jaar 2050 diabetes zal hebben. Dat komt dus doordat overal suiker aan toegevoegd is, wat een verslavend effect heeft, blijkt ook uit werk van New York Times-onderzoeksjournalist Michael Moss. Teveel suiker kan zelfs dodelijk zijn.

Wie documentaires als Supersize Me en Food Inc gezien heeft, weet dat het ook niet altijd even pluis is in de voedselindustrie. Nu is er dus Fed Up, een nieuwe documentaire die gaat over de suikerindustrie en het effect van suiker op de gezondheid van mensen, in dit geval Amerikanen. De film laat een nieuw licht schijnen over de obese Amerikaanse maatschappij, waarbij de invloed van suiker de rode draad is.

Fed Up is de dan ook de film waarvan de voedselindustrie niet wil dat je hem ziet. Hij volgt onder meer een groep kinderen twee jaar lang, terwijl ze een dieet volgen en proberen gezonder te leven. Bovendien wordt de relatie tussen de voedselindustrie en de Amerikaanse overheid onder de loep gelegd. Ook de Amerikaanse oud-president Bill Clinton komt aan het woord. Net als bij andere verslavingen is het niet makkelijk om van een suikerverslaving af te komen, maar het kan wel. Fed Up draait vanaf 9 mei in de Amerikaanse bioscopen, of hij ook naar Nederland komt is niet bekend.