Spring naar de content

De Telegraaf maakt gehakt van SP-leider Roemer: ‘maatje te klein’

Is het einde in zicht voor SP-leider Emile Roemer na de voor hem desastreus verlopen Algemene Politieke Beschouwingen? Volgens De Telegraaf wel. “Het heeft nog lang geduurd voordat SP-leider Roemer van zijn sokkel werd getrokken.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Roemer had op de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen de financiële cijfers van zowel het kabinet als van zijn eigen partij niet paraat. Op dag twee had ‘ie ze wel paraat, maar nam niemand in de Tweede Kamer hem nog serieus. Voor de grootste krant van het land, De Telegraaf, reden om Roemer eens flink de oren te wassen.

Cohen-momentje
Gisteren schreef de krant dat in het kabinet wordt gesproken van een ‘Cohen-momentje’ van Roemers optreden op de eerste dag van de beschouwingen, verwijzend naar het gestamel van toenmalig partijleider Job Cohen. “Ik denk dat dit zijn laatste algemene beschouwingen zijn,” aldus een van de bewindslieden. Zelfs SP-Kamerlid Sadet Karabulut had kritiek op Roemers optreden: “Het optreden was niet overal even gelukkig.”

Vandaag doet de krant er nog een schepje bovenop. In een berichtje op pagina 3 staat over de tweede dag van de beschouwingen dat Roemer is gefaald in de herkansing. “Kamerleden namen de plannen van de SP achter de schermen flink onder vuur. In de vergaderzaal maakten fractievoorzitters er geen woorden aan vuil.”

Ontmaskerd
Tegelijkertijd schrijft de krant in het hoofdredactioneel commentaar dat Roemer is ontmaskerd, door de mand is gevallen en van zijn sokkel is getrokken: “Het gemak waarmee de socialisten dachten te kunnnen wegkomen met hun gemakkelijke politiek van schreeuwen en nee zeggen is na deze week definitief voorbij. Met dank aan het geschutter van hun eigen leider Roemer. Een maatje te klein voor het grote werk, zo bleek de afgelopen dagen.”

En Telegraaf-columnist Bert Dijkstra – u kent hem van zijn korte stukjes – schrijft op pagina 5: “Kunnen we tijdens de Algemene Politieke beschouwingen 2015 niet ‘n apart spek & bonenzaaltje regelen voor Roemer? Met rode balonnen, tomaten en zonder nare Kamerleden die zijn schattige verbale ballonnetjes vol gebakken lucht genadeloos doorprikken?”

Het is wel duidelijk: De Telegraaf heeft geen goed woord over voor Roemer. De vraag is nu: hoelang duurt het nog voordat de SP-achterban begint te morren en roept om het aftreden van Roemer?

Instant update: Meerdere SP-Kamerleden zijn ontevreden met het optreden van Roemer. Aanstaande dinsdag wordt in de fractievergadering besproken wat er moet veranderen.