Spring naar de content

Uw loonstrook illustreert een tikkende tijdbom: uw pensioen

Zo langzamerhand zou de vrolijkheid in Nederlandse huisgezinnen exponentieel moeten toenemen. Want als het goed is heeft uw loonstrookje over de maand januari u bereikt. Of hij is onderweg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

En ja, het beeld bevestigt de indrukken die eind vorig jaar door de regering en de ondersteunende partijen is gewekt: u gaat er in de meeste gevallen netto op vooruit. Mooi, denkt u, eindelijk méér.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dat er intussen een flink stuk uit uw financiële toekomst wordt gezaagd, daar kun je op twee manieren naar kijken. U had geen idee of het kan u niet schelen, de toekomst komt later wel.

Toch kunt u maar beter even naar de details op die loonstrook kijken. Een opmerkelijk verschil is het dat er minder pensioenpremie wordt ingehouden. Mooi, denkt u al weer.

Maar u kunt er beter bij bedenken dat het niet om een cadeautje gaat maar om een uitvloeisel van nieuwe wetgeving waardoor u later, als u met pensioen bent, een nog armlastiger bestaan wacht dan u al dacht.

Vanaf dit jaar mag u niet meer dan 1,875 procent aan pensioen opbouwen waar dat tot nu toe 2,15 procent was. Als u minder opbouwt hoeft u uiteraard ook minder premie te betalen hoewel dat zelfs niet één op één zo is, relatief bent u zelfs bij een lagere premie uiteindelijk duurder uit. Dat dreigt een technisch discussie te worden en daarom beperk ik me tot cijfers die iedereen direct begrijpt.

Jan Modaal ontvangt als gevolg van deze stelselwijziging dit jaar zo’n € 300,- netto méér. Niet omdat u iets extra’s krijgt: gewoon omdat u via uw loonstrook minder betaalt en er dus minder wordt ingehouden.

Als u die Jan Modaal bent op – vandaag – 25 jarige leeftijd dan bouwde u in de oude regeling een kleine € 37.000,- aan pensioen op, uitgaande van gemiddelde inflatie en gemiddelde loonstijgingen.

In die nieuwe regeling – die u vandaag op jaarbasis netto € 300,- oplevert – is dat straks een kleine € 31.000,- geworden, een daling van maar liefst zo’n 15 procent.

Het is dus niet zo vreemd dat Nederlanders ondanks een hoogste armetierige rente gewoon en zelfs blijven door sparen. Dat is voor later en het biedt meer zekerheid dan de dagkoersen van de pensioenwetgeving.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.

 

Onderwerpen