Spring naar de content

Slachthuis: achtste Binnenhof-VVD’er legt functie neer sinds begin Rutte II

Houdt het dan nooit op? Nee, luidt het volmondige antwoord. Je knippert een keer met je ogen en er is weer een VVD’er vertrokken. Wie dacht dat de PVV op het Binnenhof de kroon spande qua leden komt bedrogen uit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Nu is het René Leegte die zijn zetel opgeeft omdat hij naar eigen zeggen ‘onzorgvuldig’ is geweest. Het geval wil dat hij een jaar lang een betaalde nevenfunctie heeft gehad bij een organisatie die actief is op gebieden die zijn portefeuille (Energie en Internationale Handel) raken. “Stom genoeg heb ik deze functie niet tijdig laten registreren in het daartoe bestemde register en ook heb ik de neveninkomsten uit deze functie niet direct gemeld. Bovendien heb ik in enkele gevallen gebruik gemaakt van mijn e-mailadres van de Tweede Kamer,” aldus het Leegte.

Het Kamerlid kwam eerder dit jaar in opspraak toen hij, na een bezoek aan Groningen, in de trein met een collega-VVD’er telefoneerde over hoe de gaskwestie het best kon worden geframed. Dat gesprek werd opgevangen en gedeeld via de sociale media, waarna Leegte zijn excuses moest aanbieden en hem het woordvoerderschap op dit punt werd ontnomen.

Later kwam Leegte daar op terug, vond hij dat zijn woordvoerderschap hem achteraf onterecht was ontnomen omdat de hele situatie eigenlijk nogal opgeblazen was. De goede verstaander weet inmiddels dat het dan nooit lang meer kan duren voordat de VVD’er opstapt. Daarmee komt het aantal VVD’ers aan het Binnenhof dat noodgedwongen zijn (het zijn louter mannen) functie moet neerleggen op acht sinds het aantreden van Rutte II op 5 november 2012:

Ivo Opstelten – minister van Veiligheid en Justitie
Frans Weekers – staatssecretaris van Financiën
Fred Teeven – staatssecretaris van Veiligheid en Justitie (sinds kort terug als Kamerlid)
Johan Houwers – Tweede Kamerlid (sinds kort terug als Kamerlid, niet als VVD’er)
Matthijs Huizing – Tweede Kamerlid
Mark Verheijen – Tweede Kamerlid
René Leegte – Tweede Kamerlid
Fred de Graaf – voorzitter Eerste Kamer (hij mocht wel lid blijven)

Tel daarbij het openlijke geklaag over het zwakke functioneren van VVD-Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg wier toekomst aan een zijden draadje hing (hangt) en de VVD lijkt een slachthuis.

Echter, die slachtpartij vindt intern plaats. De kiezer heeft namelijk maling aan alle affaires. Ondanks alle integriteitskwesties die de afgelopen tijd speelden bij de liberalen werd de VVD bij de Provinciale Statenverkiezingen opnieuw de grootste partij.

Onderwerpen