Spring naar de content

In 2000 schetste de CIA de wereld van vandaag. Deze voorspellingen kwamen uit

Vijftien jaar geleden, nog voordat de twee torens van het World Trade Center instortten, voorspelde de Amerikaanse geheime dienst de CIA hoe de wereld er vijftien jaar later uit zou zien. In een 51 pagina's tellend rapport schreef de CIA in 2000 onder meer dat terroristische aanvallen geavanceerder zouden worden en meer levens zouden eisen. Vier opvallende thema's uit het rapport nader uitgelicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Conflict en vijand
In het rapport worden China, Rusland en Noord-Korea als grootst mogelijke bedreigingen genoemd. In het geval van de Noord-Koreanen gaat het daarbij vooral om de angst voor nucleaire wapens. Ook Iran en Irak worden als mogelijke gevaren bestempeld. Verder wordt op wereldwijd niveau voorspeld dat ontwikkelde landen niet in oorlog zullen komen met elkaar, maar bestaande conflicten blijven aanhouden. Letterlijk: "The potential for conflict will arise form rivalries in Asia, ranging from India-Pakistan to China-Taiwan, as well as among the antagonists in the Middle East." De opkomst van terreurgroeperingen als Islamitische Staat zal voor de CIA niet als verrassing zijn gekomen.

Terreur
Al konden de aanslagen op het WTC niet worden voorzien, de CIA verwachtte daarvoor al dat de aanpak van terrorisme een complexe strijd zou gaan worden. Terreur zou bovendien tot 'grote zaken' leiden, en de terroristen zouden uit het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië komen.

Rusland
Voor Rusland werd een verzwakte positie op het wereldtoneel voorspeld. Uit het rapport: "The most likely outcome is a Russia that remains internally weak and institutionally linked to the international system and primarily through its permanent seat on the UN Security Council." Economisch gezien heeft de CIA inderdaad gelijk gekregen, alleen op militair gebied niet. De kwetsbaarheid van Oekraïne werd in het rapport wel al genoemd, en Rusland heeft onder meer op de Krim laten zien alles behalve militair zwak te zijn.

Gezondheid en technologie
Verder werd voorzien dat in 2015 in grote delen van de wereld wifi beschikbaar zou zijn. Ook zouden we inmiddels kunnen klonen, met meer vlees als resultaat. Verder zou aids een grotere bedreiging vormen voor de gezondheid op het Afrikaanse continent, en ook in India, zuid-oost Azië, voormalige Sovjet-Unie-landen en China. Ook de CIA kan niet altijd gelijk hebben.

Onderwerpen