Spring naar de content

Roger Federer is bezig aan zijn tweede, misschien wel derde jeugd

Hij is de op drie na oudste speler in de tophonderd, maar nog lang niet versleten. Roger Federer (34) bewijst tijdens de US Open andermaal dat hij bezig is aan zijn tweede, misschien wel derde tennisjeugd. De Zwitser kan in New York zomaar eens zijn achttiende grandslamtitel binnenhalen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Het was een kleine twee jaar geleden dat de tenniscommentatoren er serieus rekening mee hielden dat Federer niet meer terug zou keren op het hoogste niveau. De Zwitserse tennisser, recordhouder als het gaat om het aantal grandslamtitels, won in 2013 slechts één toernooi en zakte begin 2014 naar de achtste plek op de wereldranglijst. De stilist was volgens de kenners niet langer opgewassen tegen het powertennis van zijn concurrenten.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Juist op het moment dat de eersten zich aanmelden om te dansen op zijn graf, richtte Federer zich op. In 2014 pakte hij vijf toernooizeges en speelde daarnaast verscheidene finales, waaronder die op Wimbledon. Het hoogtepunt volgde in november van het vorige jaar, toen Federer samen met zijn Zwitserse teamgenoten de Davis Cup won. Hij werd daarmee na Rod Laver, André Agassi en Rafael Nadal de vierde tennisser in de geschiedenis die zowel alle grandslams als de landenwedstrijd op zijn naam schreef. Het sterke jaar bracht hem terug naar de tweede plaats op de wereldranglijst.

Ook tijdens het huidige seizoen laat Federer de toeschouwers weer met grote regelmaat genieten van zijn klasse. Na een weifelende start tijdens de Australian Open, waar hij al in de derde ronde werd uitgeschakeld, heeft hij de stijgende lijn weer te pakken. Van de 52 wedstrijden die de Zwitser deze jaargang speelde, verloor hij er slechts zeven. Daarnaast ontwikkelde de veteraan een nieuwe techniek van retourneren waar hij zijn tegenstanders regelmatig mee in verlegenheid brengt.

In New York lijken alle puzzelstukjes op hun plaats te vallen. Federer verloor tijdens de Amerikaanse Open nog geen set en liet woensdagnacht Richard Gasquet, die eerder Robin Haase uit het toernooi had geslagen, volstrekt kansloos (6-3 6-3 6-1) in de kwartfinale. In de volgende ronde neemt de oude meester het op tegen zijn landgenoot Stan Wawrinka. Een finaleplaats lijkt in Federers huidige vorm haalbaar. In de eindstrijd wacht hoogstwaarschijnlijk een nieuwe krachtsmeting met Novak Djokovic, de man die hem de laatste twee jaar van de Wimbledontitel afhield.

De Nederlandse tennisfans krijgen in februari de kans om de herboren Federer van dichtbij te zien. Onlangs maakte Richard Krajicek, toernooidirecteur van het ABN Amro World Tennis Tournament, bekend dat de Zwitser deelneemt aan zijn toernooi in Rotterdam.