Spring naar de content

Binnenkijken: hotel in een scheepsbouwkraan in Amsterdam-Noord

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: een luxe hotel in een scheepsbouwkraan. U moet alleen geen hoogtevrees hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

De Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij was in de vorige eeuw een scheepswerf voor scheepsnieuwbouw, -reparatie en machinebouw. Tegenwoordig noemen we het gewoon de NDSM-werf en is het volgens Skyscanner een van de beste plekken voor hipsters ter wereld. Hipster heaven, dus. Er gebeurt daar een hoop: restaurants, creatieve start-ups en dancefestivals. En u kunt er ook slapen.

1. 1968 12 aug. 535 aan werf
De NDSM-werf in 1968

Onafhankelijk
Eigenaar Edwin Kornmann Rudi zag op de werf de oude kraan uit 1951 staan. “Hij stond al 30 jaar stil. Ik kocht hem meteen. We hebben hem verplaatst, gerestaureerd en nu is het een hotel.” Een hotel ja, u leest het goed. De naam ‘Faralda’ verwijst overigens naar een onafhankelijke dame die de vorige eeuw een held was. De typische kenmerken van mevrouw Faralda, te weten innovatie, schoonheid en sensualiteit, vindt u terug in het hotel.

Free Spirit 1
De onderste suite: de Free Spirit. Mooi uitzicht vanaf de egg chair

Luxe suites
De kraan heeft drie luxe suites boven elkaar. Elke suite heeft een eigen thema: Free Spirit, Secret en Mystique. In de Free Spirit suite komen we wat design stukken tegen zoals de egg chair van de Deense ontwerper Arne Jacobsen. En er staat een grote pauw naast het bed.

Secret 2
De Secret suite is ingericht met veel paars en blauw

Gouden bad
Hierboven is de Secret suite, die is ingericht met veel paars en blauw en heeft een gouden bad. Mystique is de bovenste suite en heeft veel rode en zwarte accessoires. Daar bovenop, we zitten nu inmiddels op 50 meter hoog, is nog een bubbelbad met mooi uitzicht over Amsterdam. Nee, u moet geen hoogtevrees hebben. Leuk feitje: de kraan draait en daarom weet u ’s ochtends niet met welk uitzicht u wakker wordt.

image-2014-04-21-1
Het bubbelbad met uitzicht op Amsterdam.

Celebrities
Het kraanhotel wordt gebruikt voor feestjes, corporate events, reclames (check vooral deze even), u kunt er ook nog trouwen en zelfs bungeejumpen. De suites van het Faralda Crane Hotel Amsterdam zijn er vanaf 435 euro per nacht, redelijk exclusief dus en daarom komen er een hoop rijke buitenlandse gasten op dit bijzondere hotel af. “Ook celebrities. Maar ik zeg niets. What happens in the crane, stays in the crane.” Gelukkig maar.

Panorama 2 (1)
We wilden u het uitzicht vanaf Faralda niet onthouden

Onderwerpen