Spring naar de content

Zo kunt u ook een caller in het darts worden

Darts groeide tijdens de kerstvakantie uit tot volksvermaak nummer één. Nu u de Nederlandse darters niet meer in in de gaten hoeft te houden – Raymond van Barneveld en Jelle Klaasen werden in de halve finales uitgeschakeld – kunt u ook eens letten op die andere mannen op het podium: de caller bijvoorbeeld. U weet wel, die man die alle scores optelt en heel theatraal 180 roept. Het is een hele kunst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Allereerst moet u natuurlijk een goede stem hebben. Russ Bray, de man met bekendste stem en ook wel The Voice genoemd, is te herkennen aan zijn rauwe, rokerige stemgeluid. Zo dus:

George Nobel is eveneen een hele bekende caller. Zijn bijnaam is The Puppy, omdat hij destijds als jongste scheidsrechter op het podium stond. Daar hoort u inmiddels niks meer van hoor:

U hoeft echt niet meteen aan de zware shag te gaan als u uw geluk wilt gaan zoeken in de dartwereld. Kevin Bevins, de caller bij de halve finale van Barney tegen Adrian Lewis, valt juist op door zijn zingende uitspraak. Het gaat dus om een eigen, origineel stemgeluid. Er is trouwens ook een Nederlander actief als caller, dat is Jacques Nieuwlaat ofwel The Human Calculator.

Rekenfoutjes
Een caller moet goed kunnen rekenen. Drie keer twintig lukt ons nog wel, maar weet u meteen wat de som is van tripple twintig, tripple negentien en bulls eye*? George Nobel vertelde in een interview dat hij veel combinaties uit zijn hoofd kent en dat hij bij elke worp de score probeert te voorspellen. Natuurlijk kan het wel eens mis gaan zoals hier bij Barry Gilbey.

Gilbey herstelt zijn fout, maar dat gebeurt lang niet altijd. Zelfs The Voice maakt wel eens een rekenfoutje, zeg maar gerust een grote fout:

Geen grapjes
Een grapje tijdens uw optreden als caller? Nee, niet doen. Zo dacht Martin Fitzmaurice, bekend van ‘Let’s play dartsssss‘,  grappig te zijn door tijdens de onderbreking van een wedstrijd een raadsel te vertellen: ‘What’s black and eats bananas?’ ‘Half of London.’ De racistische opmerking leidde natuurlijk tot veel commotie en Fitzmaurice moest zijn excuses aanbieden.

Gevaarlijk
Caller zijn kan soms gevaarlijk zijn. Logisch, u staat immers slechts enkele tientallen centimeters af van het bord waarop de scherpe darts snoeihard worden gegooid. Tot nu toe zijn er gelukkig weinig berichten van gewonde callers, maar het blijft oppassen. Deze caller is zichtbaar geschrokken van het dartpijltje dat zijn richting op kwam:

Nu weet u wat er allemaal bij het callership komt kijken. Onze tip is goed oefenen, net zoals deze man, en dan komt u er wel.

*Dat is natuurlijk 167

Onderwerpen