Spring naar de content

De #rokjesgate is in elk geval uitstekende pr voor rokjesdag

Het is begin maart en de krokussen komen voorzichtig uit de groene aarde, maar rokjesdag is vroeg dit jaar met dank aan een gemeentelijk relletje in Amsterdam dat op Twitter de ronde doet als de #rokjesgate.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Donkere wolken pakken zich samen boven het stadskantoor van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Op de afdeling Burgerzaken kregen de vrouwelijke baliemedewerkers gisteren een mail van een leidinggevende met de mededeling dat zij geen ‘te korte jurkjes, rokjes en knielaarzen’ mogen dragen. Een #instantophef.

D66 Amsterdam springt meteen op en kondigt vragen aan. Verontwaardigde twitteraars spreken van een farce. De gemeente Amsterdam heeft inmiddels gereageerd en stelt: ‘Het uitgangspunt is netjes kleden, ambtenaren bepalen zelf hoe zij hier invulling aan geven.’

De tijd van het jaar is ook een vruchtbare bodem voor de collectieve ontstemdheid. Ieder jaar rond deze tijd kijken we in Nederland uit naar één meteorologisch verschijnsel: die ene dag dat het zonnetje zich voor het eerst zichtbaar toont en genoeg warmte afstraalt om die verdomde panty’s en leggings voor even in de kast te laten. Op zo’n dag kan er voor het eerst na de winter – oké, hij was dit jaar niet zo guur als andere winters – geparadeerd worden in een rokje.

De overleden schrijver en columnist Martin Bril noemde dit rokjesdag. En vandaag – ondanks de gure wind – had best eens een vroege rokjesdag kunnen zijn. Bril beschreef zijn eigen creatie als ‘een feestdag, wanneer hij ook valt’. En ieder jaar wordt hij er tijdens het begin van de lente weer bijgehaald, net als zijn fenomeen, dat werd opgenomen in de Dikke Van Dale.

De vermoedelijke verloochening van onze maatschappelijke normen en waarden, de agressieve vuist van Twitter, het verlangen naar de zomer – wie weet waarom één intern mailtje voor zo veel onrust heeft gezorgd. Maar laten we wel wezen: de neiging om de rokjes uit de kast te halen wordt er niet minder op. En wie weet levert het de makers van de Nederlandse komedie Rokjesdag deze week wel een grote bezoekersstroom op in de Amsterdamse bioscopen.