Spring naar de content

Fris uw geheugen op, binnenkort verschijnt De Fabeltjeskrant 3D

Herinnert u zich de fabels uit het Grote Dierenbos, voorgelezen door Meneer de Uil nog? Met 1640 afleveringen domineerde De Fabeltjeskrant, in een tijd die nu nostalgie wordt genoemd, het naar-bed-gaan-ritueel van bijna ieder Nederlands kind. Sinds 1992 moet de jeugd het zonder nieuwe ‘oogjes dicht en snaveltjes toe’ van Meneer de Uil doen, maar binnenkort beginnen de opnamen van de 3D-variant van De Fabeltjeskrant.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Door Postma

De nieuwe episodes worden geactualiseerde afleveringen, deels gebaseerd op die van vroeger. De eerste aflevering werd uitgezonden in 1968, maar de kinderserie kende eerder een onderbreking. Tussen 1973 en 1985 werden er geen nieuwe afleveringen gemaakt, maar toen de serie in 1985 weer op de buis kwam, bleef het een succes tot het in 1992 verdween.

Robin de Levita, zoon van de bedenker van de oude Fabeltjeskrant, probeert al langer de serie een nieuw leven in te blazen. Met de driedimensionale uitvoering en een bedrag van 3,5 miljoen euro lijkt dat nu te lukken. De bedoeling is dat de nieuwe afleveringen, net als oorspronkelijk, van korte duur zijn en dagelijks voor kinderbedtijd worden uitgezonden.

De verwachting is volgens de NOS dat de eerste reeks van 52 afleveringen in 2018, 50 jaar na de eerste uitzending, gereed is. Nog even wachten dus. Tot die tijd kunt u uw geheugen opfrissen met de volgende YouTube-filmpjes.

Meneer de Uil
Meneer de Uil  opent elke aflevering en leest De Fabeltjeskrant voor. Tussendoor praat hij de verhalen aan elkaar en sluit hij af met ‘oogjes dicht en snaveltjes toe’. Zijn stem werd ingesproken door Frans van Dusschoten. In 1969 werd Meneer de Uil onderwerp van een carnavalslied dat de Top-40 haalde: Hallo Meneer de Uil, je onderbroek is vuil.

Moraal
Ome Gerrit de Postduif (stem: Ger Smit) zorgt voor de post in het Grote Dierenbos. In de onderstaande aflevering ziet u hoe de andere dieren hem proberen aan werk te helpen waardoor hij zich weer wat beter voelt. In De Fabeltjeskrant wordt vaak een morele les meegegeven, zoals in deze aflevering: “Zo ziet u maar weer hoe dat kan gaan met een dier zijn innerlijk.”

Dichterlijk
In De Fabeltjeskrant wordt veel gebruik gemaakt van spreekwoorden en taalspelingen. Bor de Wolf is het personage dat gebaseerd is op het leven van tekstschrijver en bedenker Leen Valkenier. Hij is de eigenaar van het café, Het Praathuis. Op een dag trekt hij zich terug in de natuur om dichter te worden: “In de natuur / Is het uur / Dat later wordt / Veel vroeger / Dan vroeger / De zwoeger zoals ik / Die een prater was / Wordt nu een denker / Een dichter van het oude woord / Geen schenker”.

Afbeelding: YouTube-screenshot