Spring naar de content

Deze strofes uit Böhmermanns gedicht zijn zéker verboden

De rechter in Hamburg verbood dinsdag ‘bepaalde delen’ van het notoire hekeldicht van de Duitse komiek Jan Böhmermann, gericht aan de Turkse president Recep Erdogan. Böhmermann mag zijn controversiële stukje poëzie niet meer voordragen. Doet hij dit toch, dan krijgt hij een boete van 250.000 euro of een celstraf van maximaal zes maanden. Zware sancties, voor het beledigen van een bevriend staatshoofd. Welke beledigingen precies?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

In Schmäkritik noemde Böhmermann de Turkse president Erdogan een geitenneuker en pedofiel. Hij droeg zijn gedicht eind maart voor in het ZDF-programma Neo Magazin Royale. De kwetsende passages die hij niet langer (maar ieder ander vooralsnog wel) mag voordragen, hebben allen betrekking op Erdogan, zo meldt de krant Bild. 

De passages die betrekking hebben op Erdogans manier van omgaan met de vrijheid van meningsuiting en het schrijnende politieke klimaat in Turkije, achtte de rechter wèl toelaatbaar. Die passages bevonden zich echter niet in het gedicht zelf, maar in de aankondiging.

“Door het inhaken op racistische vooroordelen en religieuze belediging evenals de seksuele verwijzingen in het gedicht overschrijden de omstreden delen voor wat betreft de klager de maat,” oordeelde de rechter, volgens Die Welt. Kwalificaties als ‘onnozel, laf en geremd’, waarmee het gedicht begint, zijn toegestaan.

Op basis van deze informatie pakte HP/De Tijd de pen, voor eenieder die in Nederland (waar het beledigen van een bevriend staatshoofd ook nog altijd strafbaar is) het gedicht maar wat graag wil voordragen, maar geen geldboete en celstraf wil riskeren. Onderstreept is toegestaan, doorstreept is niet toegestaan, de onaangetaste regels laten we even in het midden.

Schmäkritik
Onnozel, laf en geremd, is Erdogan de president
Z’n dinges stinkt naar döner, zelfs een varkensscheet stinkt schöner
Hij is de man die meisjes slaat, terwijl hij rubbermaskers draagt
Hij doet aan geiten neuken en minderheden onderdrukken
Koerden schoppen, christenen slaan,
En daarbij kinderporno kijken
En ‘s avonds, in plaats van slapen,
Fellatio met honderd schapen
Ja, Erdogan is, zonder kul,
Een president met een kleine lul
Elke Turk fluistert hoorbaar:
Dit domme varken heeft rimpelballen
Van Ankara tot Istanboel
Iedereen weet, deze man is een mietje,
Pervers en zoöfiel,
Recep Fritzl Priklopil
Zijn hoofd is leeg, zo ook zijn ballen
Op ieder gangbangfeest is hij de belangrijke gast
Totdat zijn kleine lul brandt, zodra hij plast
Dat is Recep Erdogan.

En, omdat het origineel altijd beter is:

Onderwerpen