Spring naar de content

Te weinig mensen weten verschil tussen doorlopend krediet en persoonlijke lening

Den Haag, 25 mei 2016 – Te weinig mensen weten het verschil tussen een doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Toch is deze kennis nodig om grip op je financiële toekomst te houden indien je een lening afsluit. Want een goede financiële toekomst kun je alleen behouden als je overzicht hebt over je financiële situatie. Met deze boodschap informeert Geldshop, de grootste onafhankelijke intermediair in consumptief krediet in Nederland, enkele tienduizenden mensen tijdens voorlichtingsacties op de treinstations van Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: ANP

Geldshop wijst tijdens gesprekken met het publiek en via het uitdelen van speciale leaflets met tips, op het onderwerp verantwoord lenen. Belangrijkste tips bij verantwoord lenen zijn: leen alleen voor een concreet doel, begin direct met aflossen, ga niet lenen om gaten te dichten, vermijd betalen in termijn op je creditcard en weet het verschil tussen een doorlopend krediet en een persoonlijke lening.

Weet welke leenvorm je kiest
Naast deze tips wil Geldshop consumenten ook meegeven dat het belangrijk is om het verschil tussen een doorlopend krediet en een persoonlijke lening te weten. Madiha Leuven, directeur van Geldshop: “Wij wijzen onze (potentiële) klanten op de verschillen tussen deze twee soorten leningen. We merken dat dit heel vaak eyeopeners zijn. Als je leent moet je goed weten welke van deze twee vormen je kiest.”

Bij een persoonlijke lening staan de rente en looptijd vast. Dat geeft zekerheid en duidelijkheid. Bij een doorlopend krediet kan de rente stijgen en dalen. Ook de looptijd is variabel. Dat is dus onzekerder maar geeft wel de mogelijkheid om reeds afgeloste bedragen weer op te nemen. Dat maakt het flexibeler.
Madiha Leuven: “Wat ons betreft, weten te weinig mensen het verschil. Sommige mensen met een doorlopend krediet denken dat ze met hun vaste maandelijkse betalingen ook altijd hetzelfde bedrag aflossen. Maar dat is niet zo. Als de rente stijgt dan gaat een groter deel van hun vaste maandbetaling op aan rente en lossen ze minder af. We willen voorkomen dat deze groep met een lening blijft zitten waar nauwelijks op afgelost wordt. We doen er veel aan om dat regelmatig onder de aandacht te brengen. Onze voorlichtingsacties zoals deze op grote treinstations horen daar ook bij. Lenen kan, maar doe het verantwoord. Wij zeggen niet voor niets: Leef met je hart, leen met verstand.”