Spring naar de content

In cijfers: er zijn meer democratieën dan ooit tevoren

We leven in ons land al decennialang in een parlementaire democratie, maar dat is in andere landen niet zo makkelijk geweest. Dat is aan het veranderen. We hebben nu meer democratieën dan ooit tevoren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

“Meer democratie in Afrika,” schreeuwden de krantenkoppen na de democratische nederlaag van de Gambiaanse president Yahya Jammeh. “Jullie overwinning in het stemhok wordt erkend en gevierd op het hele continent,” schreef de Keniaanse journalist Nanjira Sambuli van krant Daily Nation. De meerderheid van landen wereldwijd wordt bestuurd door democratische regimes.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Vooral de afgelopen veertig jaar is het aantal democratieën een vlucht genomen. In 1976 waren er slechts 33 landen die zich een democratie mochten noemen. Dit aantal is verdrievoudigd. Dat blijkt uit onderzoek van Our World in Data in het kader van de Polity dataserie, een reeks onderzoeken over de politieke situatie in staten.

Naast het groeiende aantal democratieën de afgelopen decennia leven er ook steeds meer mensen wereldwijd in een samenleving zonder politieke onderdrukking. Een blik op de wereldkaart met politieke regimes van Our World in Data leert dat vooral het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Oost-Afrika kampen met strenge regimes. Wie sleept met de tijdsbalk in de grafiek hieronder ziet hoe de wereld er nu anders uitziet dan in voorgaande decennia.