Spring naar de content

Terugkijken: Zembla’s ontmaskering van witwassende zakenpartners Donald Trump

Met veel bombarie werd het aangekondigd: ons eigen actualiteitenprogramma Zembla zou bewijs hebben van Russische inmenging in de vorm van witwaspraktijken en fraude door de huidige Amerikaanse president Donald Trump. Woensdagavond werd de eerste aflevering van het tweeluik uitgezonden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

De aantijgingen van Zembla aan het adres van Trump gaan een dikke tien jaar terug, naar 2005. Toen werd hij mede-eigenaar van het appartementencomplex Trump SoHo in New York. De andere eigenaar is een bedrijf dat Bayrock heet, en die worden momenteel beschuldigd van miljoenenfraude. Aan die bedrijfsnaam kleeft een heel vieze smaak, en dat komt mede door de schimmige figuren die het bedrijf bestieren.

Zo is daar de Kazachstaanse  familie Khrapunov, waarvan pater familias Victor Khrapunov  – naast zijn loopbaan als zakenman en voormalig burgemeester van Almaty (de grootste stad in het land, red.) –  in verband wordt gebracht met mensensmokkel in Turkije en andere zeer bedenkelijke activiteiten.

De Russische maffia

De Russische maffia – die doorgaans bijklust voor het Kremlin –  lijkt all over Trump te zitten. En dat is ook niet zo gek, zo wordt in de documentaire uitgelegd. Trump valt volledig binnen het plaatje van de werkwijze van de criminele organisatie. Trump is rijk, invloedrijk en lijkt zichzelf aangetrokken te voelen tot zakenlui die het niet zo nauw nemen met de regeltjes. Vervolgens wordt zo iemand door afpersing of chantage een stroman van het Kremlin.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Naast de Russische ‘zakenlui’ is de naam van Felix Sater, voormalig eigenaar van Bayrock en een tijdje zelfs Trump’s persoonlijk adviseur, een van de namen die constant terug blijft komen in het onderzoek van Zembla. Sater deinst er niet voor terug om hem onwelgevallige zakenpartners te bedreigen met het afsnijden van ledematen en het elektrocuteren van geslachtsdelen.

Nederlandse brievenbusfirma’s

En dan is daar de connectie met Nederland, een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek. Volgens Zembla zijn er een hele hoop brievenbusfirma’s opgericht door Bayrock in ons land die vermoedelijk vele miljoenen hebben weggesluisd, geld dat verdiend werd door criminele activiteiten en zodoende witgewassen werd. De schaal waarop dit gebeurt is shockerend. Ons land is natuurlijk een belastingparadijsje van jewelste (mits je een multinational bent dan).

Tot zover niets nieuws. Maar dat je als schimmige oligarch uit Rusland of een andere land in de voormalige Sovjet-Unie je criminele geld bij hoge voorkeur via Nederland laat witwassen, is nog niet zo vaak belicht.

Hoe het ook zij: de aflevering van gisteravond is er een die een vieze smaak achterlaat, en het is nu wachten op de volgende. Het volgende deel wordt volgende week woensdag uitgezonden. Mocht u nog niet helemaal bij zijn en de aflevering van gisteravond willen bekijken, dan kunt u die hier vinden.